• Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

Årets jämlikhetspris gick i år till medborgarkooperativet Offerdals Hälsocentral. Priset delades ut av Stiftelsen Jämlikhetsfonden i samband med ett samtal om landsbygdens roll för ett jämlikt samhälle.

Stiftelsen Jämlikhetsfonden som stiftas av Per Sundgren och Katalys har som ändamål att årligen dela ut två priser. Jämlikhetsfonden ger även ut rapporter som belyser jämlikhetsfrågan.

LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter

Jämlikhetspriset på 100 000 kronor delas ut till en fackklubb, förening, ett nätverk, företag eller kooperativ som visat hur det i praktiken kan gå till att demokratisera beslutsfattande och minska ekonomiska och sociala klyftor på en arbetsplats, i en förening, ett företag eller i lokalsamhället.

LÄS ÄVEN: Elektrikern Claes Thim fick priset Årets hjältedåd

Hederspriset på 10 000 kronor går till en person som bidragit till att på olika sätt ge spridning åt jämlikhetsidén.

Årets Jämlikhetspris går till medborgarkooperativet med följande motivering:

”Medborgarkooperativet Offerdals Hälsocentral visar hur landsbygden kan gå före på vägen mot en demokratisering av vårt samhälle. Hela bygden äger och styr verksamheten som drivs utan vinstintresse och utmärks av hög tillgänglighet och kvalitet.”

LÄS ÄVEN: Skola får Jämlikhetspriset

Årets Hederspris på 10 000 kronor går till Thorsten Laxvik med följande motivering:

”Thorsten Laxvik har i byarna Edsele och Ramsele varit en drivande kraft som med ständigt nya idéer och i praktisk handling visat på möjligheten att på demokratisk och jämlik grund skapa organisationer och företag som kan bidra till en levande landsbygd.”

LÄS ÄVEN: Upptäckt om skiftarbetets påverkan ger Nobelpris

Katalys som är en av stiftarna till priset är ett oberoende fackligt idéinstitut som bedriver utredningsverksamhet och opinionsbildning. Katalys startades på initiativ av fackförbundet inom 6F.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se