• Foto: Pixabay

LO riktar skarp kritik mot regeringen för att allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning.

För två år sedan slog socialminister Annika Strandhäll fast målet att i december 2020 ska antalet sjukpenningdagar vara 9. I slutet av november meddelade Försäkringskassan att de sjunker snabbar än väntat.

SVT uppger att enligt LO leder kravet till att fler får avslag på sina sjukskrivningar. Avslag på nya sjukskrivningar har ökat från 1 till 2,5 procent och för de som redan är sjukskrivna har avslagen tredubblats.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson riktar skarp kritik mot regeringen:

– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson till SVT.

Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att det faktum att antalet avslag har ökat bottnar i att Försäkringskassan fått mer resurser för att pröva de sjukskrivnas arbetsförmåga.

– Det görs i dag prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall att jämföra med runt 50 procent 2014. Då är det klart att vi ser en ökning av avslagen för man prövar fler personer, det är inte jättekonstigt, säger hon till SVT.