• Illustration: White Tengbom Team

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.

Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen har det efter en besiktning konstaterats byggfel i 165 våtutrymmen, endast ett år efter att delar av sjukhuset invigdes.

I stället för att vattnet rinner ner i golvbrunnen läcker det istället ut i badrummet, och bildar pölar på plastmattan. Lutningen på golvet är fel – så kallat bakfall.

LÄS ÄVEN: 1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

SvD-medarbetaren Paolo Rodriguez var tidigare i år inlagd på Nya Karolinska för att få en ny hjärtklaff. Han berättar för SvD: ”Själva vården var fantastisk, men det var ju ganska udda när personal kom in i stövlar och hade hink och gummiraka med sig för att torka upp pölarna i duschrummet. Det hände efter varje gång jag hade duschat, det gav en massa extraarbete för personalen.”

Kostnaden för att rätta till byggfelen i sjukhuset beräknas till 100 000 kronor – per våtutrymme. Detta i ett bygge vars byggnota redan innan summerats till minst 61,4 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Företag kan bli avstängda

Tidigare uppmärksammade brister i bygget av Nya Karolinska har bland annat handlat om hissar, dörrar, kodlås, larm och telefonsystem som inte fungerar, men även att en del av panelen på sjukhusfasaden ramlat ned.

Tidningen Byggnadsarbetaren rapporterade så sent som i somras om utbrett svartjobb under bygget av Nya Karolinska.

Skanska har nu fått till den 15 december att återkomma med en plan för att åtgärda bakfallen i sjukhusets våtutrymmen.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se