Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • När MIRA i Region 2 träffades var huvudsyftet att jobba vidare med hur nätverket på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Foto: Diana Oldenburg

Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Insänt

INSÄNT


Under två dagar träffades 25 kvinnor från avdelning 6 och 8 från förbundets kvinnliga nätverk MIRA för att stärka det lokala arbetet med MIRA i Mellansverige.


Efter den centrala träffen i våras där kvinnor från hela Sverige möttes upp beslutade Region 2 att ha en lokal MIRA-träff då feedbacken från förra konferensen var väldigt positiv. Vid den lokala träffen var huvudsyftet att jobba vidare med hur MIRA på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Det var även ett tillfälle att byta erfarenheter och diskutera hur det ser ut på jobbet med jämställdhet och hur Målareförbundet kan jobba för att göra det bättre.


LÄS ÄVEN: Målarnas ökar och kvinnorna tar plats


Nätverket fick flera besök under de två dagarna i Stockholm. Bland annat av Avdelning 1:s ordförande Per-Arne Kjällström och Avdelning 6:s ordförande Joakim Blomqvist tillsammans med Johan Redén, kassör i Avdelning 6. Det diskuterades bland annat hur MIRA kan ta mer plats i Målareförbundet och var även ett tillfälle att kunna ställa frågor, från bägge håll.


Stefan Cedermark, ombudsman från Målareförbundets förbundskontor, besökte också MIRA-konferensen och höll en 2,5 timmes facklig grundkurs då många av kvinnorna var ganska nya medlemmar i Målareförbundet. Intresset var stort, framförallt när han berättade om möjligheten att tjäna mer med ackord.


LÄS ÄVEN: ”Vi är bäst i klassen inom byggbranschen”


Senare fick kvinnorna även påhälsning av Rättviseförmedlingen som höll en föreläsning på temat ”Att vara kvinna i en mansdominerad bransch”. Då en av MIRA:s huvuduppgifter är att stötta kvinnliga målare och lackerare ute på arbetsplatserna är det bra att prata om vilka problem som finns och taktiker för att motverka dem.


LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet


Josefine Krantz (MIRA Avdelning 6) som tillsammans med Johanna Adolfsson (MIRA Avdelning 8) ansvarat för att anordna träffen berättar att det var en väldigt bra energi och go i gruppen. Högt till tak med bra diskussioner om vad MIRA kan göra på hemmaplan i Avdelningarna. Hon tycker att det är bra att deltagarna var så konkreta i diskussionerna om hur MIRA ska utvecklas och ta större plats inom Målareförbundet.


Diana OldenburgVill du veta mer om Mira?


Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA (Målinriktade, Inspirerande, Respekterade, Accepterade) finns för alla kvinnor inom lackering och måleri och arbetar för jämställdhet och mot diskriminering.


Vill du komma i kontakt med MIRA?


Vill du ha kontakt med MIRA hör i första hand av dig till din avdelning. MIRA har också en offentlig Facebookgrupp som är öppen att gå med i för den som vill vara med och diskutera och följa MIRA.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-22 14:00


Mer Insänt

”Inte rimligt att höja pensionsåldern”

INSÄNT Josefine Krantz berättar om ett arbetsplatsbesök i Laxå, i samband med avtalsöver...

Skolinformation på Westerlundska gymnasiet

INSÄNT Vi hälsar på Målarettans skolinformatörer Sandra Hamngren och Domino Lindwall när...

Häng med: Såhär går en mätning till

INSÄNT En kylig dag åker vi med Målerifakta ut på arbetsplats för att mäta jobbet som ac...

Målarettans 134:e årsmöte

INSÄNT Många medlemmar och förtroendevalda för Målarettan kom till årets årsmöte i Solna...

Ordförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

INSÄNT Den 13:e april samlades 22 röstberättigade på Best Western Hotel Eurostop i Örebr...

Avdelning 2 samlades för årsmöte och seminarium

INSÄNT Avdelning 2 samlade sina ledamöter för årsmöte i Kristianstad och kombinerade med...

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor