• Foto: Pixabay/Målareförbundet/Seko/Fastighets/Byggnads/Elektrikerförbundet; Montage: Chris Smedbakken

Det har blåst upp till strid inom fackföreningsrörelsen om vilka som ska bestämma över löneökningarna. Förbunden inom 6F – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko – har nu sjösatt en utredningen om en alternativ lönebildningsmodell.

De sex förbunden har länge varit kritiska mot det nuvarande systemet, där industrin ensamt sätter lönemärket för hela arbetsmarknaden.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att LO:s samtliga förbund ges rejält inflytande över nivån, det så kallade märket sätts ju i dag enbart av industrin, säger 6F:s ordförande Jonas Wallin till Sveriges radios ekonominyheter.

LÄS ÄVEN: 6F vill skapa en ny modell för lönebildning

Syftet med den nya utredningen är därför att ta fram ett alternativ till dagens modell.

–  När man framför kritik mot något bör man också ha ett svar på vad som är alternativet. 6F har i dagsläget inget konkret svar på vad som är alternativet till nuvarande lönebildningsmodell. Därför tillsätter vi nu denna utredning, säger Jonas Wallin i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Strejkvarsel på hotell – tvist om vad märket innebär

Kritiken från 6F handlar om att facken utanför industrin saknar inflytande över den viktigaste frågan: medlemmarnas löneökningar. Exempel på områden där förbunden anser att modellen brister är lönegapet mellan arbetare och tjänstemän, samt jämställda löner och låglönesatsningar som skulle gynna kvinnodominerade grupper på arbetsmarknaden. 6F menar att facken inte tagit ut det löneutrymme som finns.

Märket, som i år fyller 20 år, har inte klarat av att höja lågavlönades löner. Utredningen som nu sjösätts ska försöka hitta en bättre väg att sätta löner, säger Jonas Wallin.

LÄS ÄVEN: Industrin har fått ett nytt avtal – vill vara märket

Jonas Wallins och 6F:s uppfattning är att alla LO-förbund bör vara med och sätta nivån på märket. Det är dock en uppfattning som inte delas av IF Metalls ordförande, Marie Nilsson.

– Om man menar att inhemska sektorn ska vara med och sätta märket, då säger jag stopp och belägg, för det fungerar inte, säger hon till Sveriges radio.

6F:s utredning ska resultera i en slutrapport där förbundens förslag på en framtida lönebildningsmodell redovisas. Slutrapporten beräknas vara färdig i juni 2019.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Märket

Avtalen mellan exportindustrins fack och arbetsgivare är de avtal som sätter norm för alla andra avtal på svensk arbetsmarknad. Det kallas märket, ett system som sjösattes för 20 år sedan.

Märkets ställning som allenarådande i löneökningsförhandlingar har haft till följd att lågavlönade ständigt halkar efter i löneökningarna.

Årets avtalsförhandlingar har med mycket få undantag hållit sig till märket: 6,5 procent över tre år.