• Anneli Häyrén som är forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet pratade bland annat om sextrakasseritrappan. Hur makt och härskartekniker kan börja och eskalera. Foto: Tomas Nyberg

  • Anneli Häyrén som är forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet pratade bland annat om sextrakasseritrappan. Hur makt och härskartekniker kan börja och eskalera. Foto: Tomas Nyberg

  • Fredrik Adolfsson, arbetsmiljöansvarig i Målareförbundets avdelning 9 Gävle-Dala, uppskattade dagen och ska sprida kunskap vidare. Foto: Tomas Nyberg

  • – Arbetsmiljö hade vi inte drivit i LO gemensamt tidigare, men vissa saker gynnar alla i hela kollektivet så det är stora fördelar med den här konferensen, säger säger målaren Mats Eriksson som är ordförande i LO Dalarna och Gävleborg och även ordförande i Målareförbundets avdelning 9. Foto: Tomas Nyberg

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.

635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i sina uppdrag.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Sedan tre år tillbaka arrangerar LO-distriktet en utbildningsdag för skyddsombud från organisationens olika fackförbund.

– Det är den största konferensen vi har, säger målaren Mats Eriksson som är ordförande i LO Dalarna och Gävleborg och även ordförande i Målareförbundets avdelning 9.

– Arbetsmiljö hade vi inte drivit i LO gemensamt tidigare, men vissa saker gynnar alla i hela kollektivet så det är stora fördelar med den här konferensen.

Utbildningsdagen samlade 140 skyddsombud som fick lyssna till Michael Nilsson, inspektör från Arbetsmiljöverket, som pratade om innebörden av reglerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet och organisatorisk och social arbetsmiljö. Magnus Manhammar, riksdagsledamot (S) och suppleant i riksdagens arbetsmarknadsutskott pratade om det politiska läget inom arbetsmiljöfrågor.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Håkan Bohlin från polisens miljö- och arbetsmiljögrupp i region Bergslagen informerade om polisens arbete med att utreda arbetsmiljöbrott. Avslutningsvis fick de lyssna till Anneli Häyrén som är forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet som pratade utifrån sin forskning om fysiskt och psykiskt våld på arbetsplatsen.

– En jäkligt bra dag, säger Fredrik Adolfsson ombudsman och arbetsmiljöansvarig på Målareförbundet i avdelning 9 Gävle-Dala.

Han tyckte Anneli Häyréns föreläsning var extra intressant.

– Man läser Afsen om organisatorisk och social arbetsmiljö men man känner sig inte tillräcklig på det här området, säger Fredrik Adolfsson.

– Jag har haft en del fall av trakasserier och inbillar mig att jag hjälpt till och fått stopp för det.

LÄS ÄVEN: LO: ”Svenskt Näringslivs rapport bör slängas i papperskorgen”

Fredrik Adolfsson tyckte också det var intressant att lyssna till riksdagsledamot Magnus Manhammar (S).

– Det pågår ett enormt maktspel och det känns som jag fick mer kött på benen.

Eftersom Fredrik Adolfsson är arbetsmiljöansvarig ska han också sprida kunskaper från dagen vidare inom avdelningen. Han har tidigare haft kurs för skyddsombuden i avdelningen om hur olycksfall ska utredas.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se