• Bild: Pixabay/Montage

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt.

Så sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter under onsdagen. Bakgrunden är konflikten i Göteborgs hamn.

Här svarar Målareförbundets ordförande Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Det är nästan ett halvår sedan parterna i konflikten i Göteborgs hamn talade med varandra, 18 månader sedan konflikten startade. På ena sidan står företaget APM Terminals och på andra sidan Hamnarbetarförbundet som organiserar majoriteten av hamnarbetarna.

LÄS ÄVEN: ”Konflikten är fackets enda skarpa vapen”

Konflikten handlar kortfattat om att arbetsgivaren APM Terminals har avtal med Transportarbetareförbundet, samtidigt som Hamnarbetarförbundet inte är bundet till kollektivavtal och därmed inte bundet till fredsplikt, vill förhandla självt för sina medlemmar.

LÄS ÄVEN: Kollektiv styrka gav avtal

Den långdragna, och allvarliga, konflikten har lett till att arbetsmarknadsministern tillsatte en utredning om begränsad konflikträtt, en utredning som ska vara klar sista maj i år.

Men redan nu aviserar alltså arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att lagstiftningen antagligen behöver ändras, på så sätt att rätten att strejka i syfte att tvinga fram ytterligare ett kollektivavtal utöver ett som redan finns på en arbetsplats inskränks.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se