SONY DSC

  • Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Jag har alltid haft en passion för måleriet och på senare år har kulturvård känts allt roligare. Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Färglära, identifikation, historik och pappspänning är några av ämnena såväl som risker och skydd i hanteringen. Foto:

  • Tom Granath är lärare på utbildningen. Foto:

  • Det finns så mycket mer än falurött som slamfärg och eleverna lär sig blanda själv. Foto:

  • Ett färglager tas bort och en liten ruta sparas. Genom att upprepa proceduren kan du följa färgtrappan hela vägen ned till trärent. Foto:

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.…

– Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.

Det säger Peter Hansson, målare på Kinells Måleri i Göteborg, som tagit ett års tjänstledigt för att gå Traditionellt byggnadsmåleri på lärosätet Da Capo i Mariestad. YH-utbildningen är ny, men kurserna såväl som läraren Tom Granath har tidigare delvis ingått i byggnadsvårdsprogrammet på Göteborgs universitet.

LÄS ÄVEN: TV + TEXT: Följ med på Emils fartfyllda yrkes-VM

– Det här lärs inte ut på skolorna i dag och det är en kunskap som jag tycker målarna ska återerövra, säger Tom Granath.

Han menar att det bara är på ett fåtal objekt där en konservator blir inblandad. Att i stället då som målare kunna gå in och identifiera och dokumentera vad och hur det målats blir ett sätt att höja yrkets status.

– Du måste ju veta vad du målar på, helst ska det ju finnas en dokumentation som följer huset med recept och vad som använts. Det lär vi oss göra här just denna vecka och det vill både vi och ägare ha, säger Peter Hansson.

Just identifiering av färg står på schemat i dag. En rad färgprover ligger upplagda; Förutom genomgång av utseende och strukturer, först med ögat och sedan med mikroskop, så testas reaktionen på färgen ihop med vatten, t-sprit, natriumhydroxid och en rad andra ämnen.

– Vi dropptestar, ser vad vi får för reaktion, och lär oss hur olika färger reagerar. Det här är rätt kul, säger Peter Hansson.

LÄS ÄVEN: Rekord för målerimuseet

Han har jobbat som målare i många år men sneglat på att gå vidare inom skrået, kanske yrkeslärare.

– Har insett att jag har en lucka på det här området och hittade den här utbildningen. Jag har varit med på några k-märkta hus i Göteborg, men inte delaktig utan bara som arbetskraft. Så nästan allt är nytt för mig.

– En väldig skillnad mot min vardag annars på stressiga byggen där allt ska bli klart fort. Här är kvalitén nummer ett, säger han.

Tom Granath poängterar att det handlar om byggnadsmåleri. Ådring, marmorering och liknande ingår inte. Det gör däremot en del stilhistoria och språklig kännedom kring arkitekturtermer.

– Ska du måla en arkitrav eller en gesims bör du ju veta vad det är. Och i viss mån vilka tider, århundraden det var mest aktuellt med vissa tekniker, säger han.

LÄS ÄVEN: Tapeter skapas med teknik från 1896

Kunskaperna håller helt krasst på att dö ut i takt med att äldre målare lägger penseln på hyllan. Inför starten av utbildningen tillfrågades ett 25-tal företag i branschen om hur de ser på behovet. Samtliga såg ett stort anställningsbehov och Peter Hansson har börjat fundera framåt.

– Som målare i botten ser jag att det är hög kvalité på utbildningen och kanske att jag fortsätter med det här fullt ut, kör eget ett tag. Får se, säger han.

Jan-Erik Johansson

Faktaruta:

– Kulturmålare-Traditionellt Byggnadsmåleri heter den 1-åriga utbildningen.

– Du läser 200 YH-poäng uppdelat på nio olika ämnen.

– Inträdeskravet är dagens gymnasieutbildning inriktning måleri, alternativt en äldre liknande utbildning eller yrkeserfarenhet som motsvarar kraven ovan.

Läs mer på dacapomariestad.se