Lördagen den 18 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Jag har alltid haft en passion för måleriet och på senare år har kulturvård känts allt roligare. Målaren Peter Hansson går den nya utbildningen Traditionellt Byggnadsmåleri i Mariestad. Färglära, identifikation, historik och pappspänning är några av ämnena såväl som risker och skydd i hanteringen. Foto:

  • Tom Granath är lärare på utbildningen. Foto:

  • Det finns så mycket mer än falurött som slamfärg och eleverna lär sig blanda själv. Foto:

  • Ett färglager tas bort och en liten ruta sparas. Genom att upprepa proceduren kan du följa färgtrappan hela vägen ned till trärent. Foto:

Lär sig nytt om det gamla

Nyheter

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.…


– Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.


Det säger Peter Hansson, målare på Kinells Måleri i Göteborg, som tagit ett års tjänstledigt för att gå Traditionellt byggnadsmåleri på lärosätet Da Capo i Mariestad. YH-utbildningen är ny, men kurserna såväl som läraren Tom Granath har tidigare delvis ingått i byggnadsvårdsprogrammet på Göteborgs universitet.


LÄS ÄVEN: TV + TEXT: Följ med på Emils fartfyllda yrkes-VM


– Det här lärs inte ut på skolorna i dag och det är en kunskap som jag tycker målarna ska återerövra, säger Tom Granath.


Han menar att det bara är på ett fåtal objekt där en konservator blir inblandad. Att i stället då som målare kunna gå in och identifiera och dokumentera vad och hur det målats blir ett sätt att höja yrkets status.


– Du måste ju veta vad du målar på, helst ska det ju finnas en dokumentation som följer huset med recept och vad som använts. Det lär vi oss göra här just denna vecka och det vill både vi och ägare ha, säger Peter Hansson.


Just identifiering av färg står på schemat i dag. En rad färgprover ligger upplagda; Förutom genomgång av utseende och strukturer, först med ögat och sedan med mikroskop, så testas reaktionen på färgen ihop med vatten, t-sprit, natriumhydroxid och en rad andra ämnen.


– Vi dropptestar, ser vad vi får för reaktion, och lär oss hur olika färger reagerar. Det här är rätt kul, säger Peter Hansson.


LÄS ÄVEN: Rekord för målerimuseet


Han har jobbat som målare i många år men sneglat på att gå vidare inom skrået, kanske yrkeslärare.


– Har insett att jag har en lucka på det här området och hittade den här utbildningen. Jag har varit med på några k-märkta hus i Göteborg, men inte delaktig utan bara som arbetskraft. Så nästan allt är nytt för mig.


– En väldig skillnad mot min vardag annars på stressiga byggen där allt ska bli klart fort. Här är kvalitén nummer ett, säger han.


Tom Granath poängterar att det handlar om byggnadsmåleri. Ådring, marmorering och liknande ingår inte. Det gör däremot en del stilhistoria och språklig kännedom kring arkitekturtermer.


– Ska du måla en arkitrav eller en gesims bör du ju veta vad det är. Och i viss mån vilka tider, århundraden det var mest aktuellt med vissa tekniker, säger han.


LÄS ÄVEN: Tapeter skapas med teknik från 1896


Kunskaperna håller helt krasst på att dö ut i takt med att äldre målare lägger penseln på hyllan. Inför starten av utbildningen tillfrågades ett 25-tal företag i branschen om hur de ser på behovet. Samtliga såg ett stort anställningsbehov och Peter Hansson har börjat fundera framåt.


– Som målare i botten ser jag att det är hög kvalité på utbildningen och kanske att jag fortsätter med det här fullt ut, kör eget ett tag. Får se, säger han.


Jan-Erik JohanssonFaktaruta:


– Kulturmålare-Traditionellt Byggnadsmåleri heter den 1-åriga utbildningen.


– Du läser 200 YH-poäng uppdelat på nio olika ämnen.


– Inträdeskravet är dagens gymnasieutbildning inriktning måleri, alternativt en äldre liknande utbildning eller yrkeserfarenhet som motsvarar kraven ovan.


Läs mer på dacapomariestad.se
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-18 12:00


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor