• Maria Lövgren i mitten fick ta emot priset av till vänster LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström och till höger Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU.

Årets fackliga hjältedåd stod Maria Lövgrens från Handelsanställdas förbund för. Hon startade den första fackklubben på klädkedjan Zara i Malmö.

Det är LO som utser årets fackliga hjälte och priset delades ut vid LO:s ungforum. I motiveringen står:

”Maria kämpar för varje medlem i den stressiga arbetsmiljö som handeln ofta är. Hon är en av de som startade den första fackklubben på Zara i Malmö. Hon är tryggheten och styrkan på arbetsplatsen, backar aldrig undan och tar alltid kampen mot en stark arbetsgivare.

Maria är en omtänksam, driven och ödmjuk facklig företrädare. Hon är en sann kamrat, hon står upp för allas lika värde och rätt och hon är en oerhört stor inspirationskälla bland sina kollegor och kamrater.”

Årets fackliga hjälte ska vara under 30 år och verksam i något av LO-förbunden. Juryn som har utsett vinnaren är Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, Philip Botström SSU:s ordförande och Helen Pettersson, ABF:s ordförande.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se