Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • Foto: Privat

  • Foto: Privat

MIRA Avd 10 Mellannorrland: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”

Insänt

”Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva”, skriver Kristina Norlin och Jenny Störvold.


Avdelning 10 har genomfört tre MIRA-träffar på de större orterna Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Vi har nått ut till 21 kvinnliga målare vilket är 30 % av den kvinnliga medlemskåren i avdelningen. Vi tycker att det är ett fantastiskt resultat.


Under dessa träffar har vi haft försäkringsinformation från LO, presentation av yrkeskläder för kvinnor från olika märken. Vi har kommit igång med att starta upp lokalt på dessa orter, vi har diskuterat olika mötesformer och vad vi vill få ut av dessa träffar.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Tjejerna ser positivt på den utveckling som sker just nu på yrkeskläder för damer. Det är verkligen på framfart och inom ett år kan en ha många valmöjligheter på byxor och jackor. Tjejerna har många idéer och förslag på ändringar i de kläder som tagits fram vilket vi kommer att framföra till de olika leverantörerna.


Nu återstår bara det fackliga jobbet på hemmaplan för oss. Vi måste få våra arbetsgivare att vara med på tåget och ge oss möjligheten till att ha kläder som passar oss. Många av tjejerna upplever det som lite gruvsamt att behöva ta upp detta med sina arbetsgivare, men det ska de inte behöva vara. Detta ska vara en självklarhet anser MIRA avdelning 10.


Öppna diskussioner under mötets gång var bland annat vad som händer när en blir gravid, vilka risker som finns och vad arbetsgivaren ska hjälpa en med. Vi upplever att det hade varit bra om det fanns tydligare riktlinjer för vårt yrke vad som gäller vid graviditet. Vad har vår generella arbetsmiljö för påverkan på foster till exempel. En checklista på vilka färger som man inte ska målas med efterfrågades med.


LÄS ÄVEN: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt


Vi har även pratat en hel del om acceptansen för kvinnliga målare, från hur kunderna till hur ens kolleger bemöter en. Vi ser ett mönster med att vi får brottas med kundernas okunskap om kvinnor i byggbranschen.


Att man uppmärksammas och blir bemött med att man inte är norm, det kan både vara positivt i bemärkelsen ”Men vad roligt att det kommer en tjej, då blir det ordentligt gjort.” och negativt ”Men ska du göra allt det här själv? När kommer den riktiga målaren?”


Så det är både högt och lågt. Vi tror att om vi synliggör kvinnorna offentligt i branschen så kommer det bli lättare i framtiden. Vi har pratat lite om att nå ut i lokala tidningar till en början.


LÄS ÄVEN: TV + TEXT: ”Vi försöker påverka på alla nivåer”


När det kommer till bemötandet hos kollegor och chefer så är det oerhörda skillnader. En del upplever att det är som det ska vara, ingen jargong och att alla blir accepterade för den en är. En del upplever viss jargong, som att det kan vara en hel del tuffa ord och att man inte riktigt känner igen sig själv på jobbet då man i andra fall inte skulle ha agerat eller sagt på ett visst sätt.


Sen finns det även arbetsplatser där vi ser att det finns stora brister. Där tjejerna stundvis upplever en tung sexistisk och ej accepterande arbetsplats. Där cheferna/arbetsledarna är en del av problemet och när man vänder sig till dem så får man inte gehör.


”Om man bara kunde få gå till arbetet och bara jobba.”


”Om någon vill starta en firma med bara tjejer så är jag PÅ!”


När man känner på detta viset så är det någonting som är fel och då ska man söka hjälp hos förtroendevald om det går eller ombudsman i avdelningen.


LÄS ÄVEN: ”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”


Vi upplever att fördomarna, acceptansen och medvetenheten om oss kvinnliga målare ser väldigt olika ut beroende på vart i landet vi bor och vilket företag vi jobbar på. Vi har en lång väg att gå för att bli helt accepterade inom branschen och vi kommer inte kunna göra detta själva.


Det räcker inte med att vi håller våra möten och pratar om problemen som finns. Vi måste ha våra kollegor i ryggen och vi måste sträva efter samma mål. Vi får inte heller glömma bort att arbetsgivaren har ett ansvar att verka för en jämställd arbetsplats. Vi vill i framtiden se samarbeten mellan parterna i frågan för att det ska tas på allvar.


(Vi väljer att i detta reportage inte skriva ut några namn på kommentarerna då det kan få negativ effekt för tjejerna på arbetsplatserna där de jobbar.)


Kristina Norlin och Jenny Störvold,

MIRA-ansvariga avdelning 10Kontakta ditt MIRA nätverk i avd 10


Det lokala MIRA nätverket finns på Facebook där en kan lyfta frågor och problem samt stötta varandra i yrkeslivet. Det är en lätt väg att planera in framtida träffar och aktiviteter.


Chatt-grupper har skapats sektionsvis på de större orterna inom avdelning 10.


Är du tjej och vill bli med oss i gemensamma aktiviteter, gå med i MIRA avdelning 10 på Facebook.


Vi ser ett stort engagemang hos våra kvinnliga medlemmar att vilja göra en förändring och engagera sig. Detta är ju väldigt positivt i vår strävan att uppnå våra mål.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-24 11:10


Mer Insänt

”Inte rimligt att höja pensionsåldern”

INSÄNT Josefine Krantz berättar om ett arbetsplatsbesök i Laxå, i samband med avtalsöver...

Skolinformation på Westerlundska gymnasiet

INSÄNT Vi hälsar på Målarettans skolinformatörer Sandra Hamngren och Domino Lindwall när...

Häng med: Såhär går en mätning till

INSÄNT En kylig dag åker vi med Målerifakta ut på arbetsplats för att mäta jobbet som ac...

Målarettans 134:e årsmöte

INSÄNT Många medlemmar och förtroendevalda för Målarettan kom till årets årsmöte i Solna...

Ordförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

INSÄNT Den 13:e april samlades 22 röstberättigade på Best Western Hotel Eurostop i Örebr...

Avdelning 2 samlades för årsmöte och seminarium

INSÄNT Avdelning 2 samlade sina ledamöter för årsmöte i Kristianstad och kombinerade med...

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor