• Knappen fästs på slangen och du slipper gå till dammsugaren när du startar handmaskinen. Foto: Pressbild

Nya smarta bluetooth-funktioner gör det lättare att arbeta dammfritt.
– Vi är först med det här och det ska bli spännande att se hur det tas emot.

Det säger Matias Matsson på tyska verktygsjätten Festool som under temat Arbeta Dammfritt låtit sina ingenjörer tänka till. Festool har uppdaterat och förbättrat sina serier av dammsugare och i januari släpps ett par riktigt skojiga lösningar.

– Ja, helt ny är den här bluetoothfunktionen som gör att du får ett start och stopp direkt i handen. Vid städning slipper du gå bort till dammsugaren för att slå av och på. En fjärrkontroll helt enkelt, säger Matias Matsson.

LÄS ÄVEN: Nytt projekt ska avslöja kvartsdammet

Det handlar om en enkel knappmodul som fästs runt slangen och motsvarande mottagare som monteras på dammsugaren. Passar till kontaktplatsen på nya Cleantec-dammsugarna CT 26, 36 och 48, men också till de nya dammsugarnas föregångare. Har du redan en dammsugare kan du alltså uppgradera den med bluetooth-prylar.

Fjärrkontrollen monteras på sugslangen med två fästband som passar för D27- och D36-sugslangar.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

Samma mottagarmodul som monterades på dammsugaren kan också kombineras med Festools nya bluetoothbatterier. När batteri och mottagare har synkats så sätts dammsugaren på när man startar elverktyget och stoppar när du slutar använda det. En autostart som styrs från batteriet i din hand alltså. Det är batterier i 18V-serien BP Li ASI och finns i 5,2 och 6,2 Ah. Dessa batterier och därmed funktionen passar för Festools maskiner inom borra-såga-skruva.

– Men det ligger i pipen även för batterierna på slipsidan. Det lär komma rätt snart men jag har inget datum eller så ännu, säger Matias Matsson.

LÄS ÄVEN: Ta din hälsa på allvar – så här skyddar du dig

Grejorna är rykande färska och finns inte i affär förrän januari 2018. Då släpps också en ny slät dammsugarslang som är elastisk och är tänkt att inte fastna överallt. Slangen finns från 27-32 mm och är konformig vilket ger högre sugeffekt. Bajonettkoppling där in- och utgångsändarna kan kopplas ihop på två slangar till en enda lång slang.

Jan-Erik Johansson