Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Pixabay

”Ökad kunskap kan bota obehagskänslan”

Nyheter

De senaste tio åren har vägglössen ökat i Sverige. En av de stora bovarna är våra resevanor. Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex, förklarar hur det fungerar.


Saneringsföretaget Anticimex startade 1934. Anticimex betyder Mot vägglöss. På den tiden var vägglössen vanliga i våra bostäder och svåra att bli av med. Från 1950-talet och framåt lyckades man få bukt med problemet, men nu har vägglössen kommit tillbaka till Sverige igen på allvar.


LÄS ÄVEN: Skräcken för många målare: Vägglössen


Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex företagsavdelning för skadedjur i Halmstad, kan konstatera att antalet fall ökat markant.


– Vi har haft en jätteökning de senaste 10-15 åren och får in flera fall varje vecka. De som byter boende ofta, de som är trångbodda eller som turistar mycket i andra länder löper störst risk att drabbas, säger han.


– De kryper ofta in i resväskor. Därför ska man vara noga med att alltid ha sin resväska stängd när man är utomlands. Det sämsta man kan göra när man kommer hem är att placera resväskan på sängen när man ska packa upp sina kläder. Om man däremot tvättar kläderna i 60 grader kan man undvika problem, råder Niklas Holmberg.


LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året


Eftersom vägglöss lever av att suga blod från människor som sover, håller de oftast till i sängbottnar eller i sovrummet. De kan gömma sig i madrasser, bakom lösa tapeter eller i smala golvspringor. De gillar värme och hög luftfuktighet. Att ha vägglöss innebär också ett psykosocialt problem.


– Oftast märker man inget förrän efter några månader. Ett bett från en vägglus känns ungefär som ett myggbett. Men människor reagerar olika. En del kan få svullnader och allergiska reaktioner, upplyser Niklas Holmberg.


Att bli av med vägglöss är komplicerat. Det är inget man löser på egen hand. De kan gömma sig och överleva flera månader utan näring. Anticimex använder sig av olika metoder med bland annat torrånga och kiselalger för att komma åt dem.


LÄS ÄVEN: Olycka satte fokus på säkerheten


Kan vägglöss spridas till besökare via kläderna?


– Det har aldrig hänt att våra sanerare fått med sig vägglöss hem. Vi sover ju inte över hos våra kunder, skämtar Niklas Holmberg.


Men han har full förståelse för att hantverkare, städpersonal och hemtjänst kan uppleva ett obehag att komma hem till folk där det finns vägglöss. En ökad kunskap om vägglusens biologi kan råda bot på obehagskänslan, menar han.


Enligt Folksam täcks kostnader för sanering av vägglöss genom fastighetens försäkring. Om man bor i hyresrätt vänder man sig till fastighetsägaren och om man har en bostadsrätt så kontaktar man bostadsrättsföreningen. Försäkringsbolaget har avtal med Anticimex som utför saneringen.


Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-12 13:30


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor