• Foto: Pixabay

De senaste tio åren har vägglössen ökat i Sverige. En av de stora bovarna är våra resevanor. Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex, förklarar hur det fungerar.

Saneringsföretaget Anticimex startade 1934. Anticimex betyder Mot vägglöss. På den tiden var vägglössen vanliga i våra bostäder och svåra att bli av med. Från 1950-talet och framåt lyckades man få bukt med problemet, men nu har vägglössen kommit tillbaka till Sverige igen på allvar.

LÄS ÄVEN: Skräcken för många målare: Vägglössen

Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex företagsavdelning för skadedjur i Halmstad, kan konstatera att antalet fall ökat markant.

– Vi har haft en jätteökning de senaste 10-15 åren och får in flera fall varje vecka. De som byter boende ofta, de som är trångbodda eller som turistar mycket i andra länder löper störst risk att drabbas, säger han.

– De kryper ofta in i resväskor. Därför ska man vara noga med att alltid ha sin resväska stängd när man är utomlands. Det sämsta man kan göra när man kommer hem är att placera resväskan på sängen när man ska packa upp sina kläder. Om man däremot tvättar kläderna i 60 grader kan man undvika problem, råder Niklas Holmberg.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

Eftersom vägglöss lever av att suga blod från människor som sover, håller de oftast till i sängbottnar eller i sovrummet. De kan gömma sig i madrasser, bakom lösa tapeter eller i smala golvspringor. De gillar värme och hög luftfuktighet. Att ha vägglöss innebär också ett psykosocialt problem.

– Oftast märker man inget förrän efter några månader. Ett bett från en vägglus känns ungefär som ett myggbett. Men människor reagerar olika. En del kan få svullnader och allergiska reaktioner, upplyser Niklas Holmberg.

Att bli av med vägglöss är komplicerat. Det är inget man löser på egen hand. De kan gömma sig och överleva flera månader utan näring. Anticimex använder sig av olika metoder med bland annat torrånga och kiselalger för att komma åt dem.

LÄS ÄVEN: Olycka satte fokus på säkerheten

Kan vägglöss spridas till besökare via kläderna?

– Det har aldrig hänt att våra sanerare fått med sig vägglöss hem. Vi sover ju inte över hos våra kunder, skämtar Niklas Holmberg.

Men han har full förståelse för att hantverkare, städpersonal och hemtjänst kan uppleva ett obehag att komma hem till folk där det finns vägglöss. En ökad kunskap om vägglusens biologi kan råda bot på obehagskänslan, menar han.

Enligt Folksam täcks kostnader för sanering av vägglöss genom fastighetens försäkring. Om man bor i hyresrätt vänder man sig till fastighetsägaren och om man har en bostadsrätt så kontaktar man bostadsrättsföreningen. Försäkringsbolaget har avtal med Anticimex som utför saneringen.