Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • ”En begränsning av strejkrätten får inte bara konsekvenser för hamnarbetarna i Göteborg.” Foto: Tomas Nyberg

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

Åsikter

REDAKTÖRN


Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från den röd-gröna regeringen. Regeringen har tagit initiativ till en utredning om att förändra strejkrätten.


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) beskrev i juni i en debattartikel i Arbetet utredningen som att den behövdes för att värna och utveckla den svenska modellen. Trots att utredningen inte ska vara klar förrän i maj har arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) redan gått ut med att strejkrätten troligen måste begränsas.


LÄS ÄVEN: Ylva Johansson backar från sitt uttalande om strejkrätten


Konfliken med Hamnarbetarförbundet i Göteborg anges som anledning till en förändring av strejkrätten. Men är hamnkonflikten bara ett svepskäl? Så spekulerar arbetsrättsexperten Kurt Junesjö i en debattartikel i Arbetet eftersom Ylva Johansson redan i februari förra året uppdrog åt Medlingsinstitutet att kartlägga konflikter där arbetsgivaren var bunden av kollektivavtal.


Även GS ordförande Per-Olof Sjöö funderar om situationen i Göteborgs hamn blivit en bricka i ett helt annat spel. ”Har Svenskt Näringslivs idoga arbete för att rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad funnit sitt guldägg?”, skriver han i en krönika i Dagens Arbete.


LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten


Den svenska modellen är framgångsrik och innebär reallöneökningar och anmärkningsvärt få konfliktdagar när man jämför internationellt. Båda parter har sina konfliktvapen. Arbetarna kan strejka och arbetsgivarna kan lockouta, det vill säga stänga ute arbetarna från deras arbetsplatser.


Utredningen och Ylva Johanssons uttalande har fått som konsekvens att konflikten i Göteborgs hamn har frusit fast. Enligt Hamnarbetareförbundet är arbetsgivaren helt ointresserad av att förhandla eftersom de väntar på resultatet av regeringens utredning.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”


En begränsning av strejkrätten skulle inte bara få konsekvenser för hamnarbetarna i Göteborg. Det riskerar också att leda till avtalsshopping där ett företag väljer att ingå avtal med det fackförbund som är billigast. Avtalsshopping är normalt inte möjligt eftersom LO:s styrelse avgör avtalsrätten. Exempelvis skriver Målareförbundet idag avtal för sin yrkesgrupp på arbetsplatser där Fastighets avtal gäller.


Var Målareförbundet står i frågan kan du läsa här. I denna debattartikel kan du också läsa ett inlägg från Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-26 11:15


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor