• Foto: Staffan Björklund

– Att använda händelserna i Göteborgs hamn för intäkt att förändra strejkrätten kan jämföras med att slå ihjäl en fluga på vindrutan med slägga. Det är ett väldigt oprecist instrument, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson som är djupt bekymrad och anser att man inte ska laga sådant som inte är trasigt.

Mikael Johansson framhåller vårt nuvarande förhandlingssystem som suveränt där båda parter har konfliktvapen. Jämför man siffrorna för Sverige internationellt så har vi betydligt lägre antal förlorade arbetsdagar på grund av strejk.

– En begränsad strejkrätt skapar utrymme för fler otillåtna strejker. Man ser att i länder som har begränsat strejkrätten förekommer fler utomparlamentariska strejker.

LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten

Målareförbundets ordförande har i flera år varit ute i debatten med budskapet att vi ska vara rädda om systemet som råder i Sverige.

Efter den senaste avtalsrörelsen framförde han upprört att han anser att Almegas fullständiga oförmåga att teckna avtal utan konflikt är ett missbruk av konfliktreglerna.

LÄS ÄVEN: ”Konflikten är fackets enda skarpa vapen”

På Almedalsveckan medverkade Mikael Johansson vid ett seminarium om konfliktregler, arrangerat av näringslivets tankesmedja Ratio, där han framförde att nuvarande regler tjänar såväl parter som land väl.

– Jag har inte ändrat ståndpunkt. Sen har vi för vana att ge utredningar hyggligt bra slack. Sen kommer förslaget på remiss och då har vi möjlighet att agera och reagera.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se