• Klipp från filmen Vägen till ett bättre arbetsliv. Foto:

Varför ska Målareförbundet och andra svenska fack engagera sig i villkor i andra länder? Det försöker Union to Union ge svar på i två korta filmer som lanserats under 2017.

Union to Union, som är LO, TCO och Saco:s samarbetsorgan för internationellt fackligt utvecklingssamarbete, presenterar hur svenska fackförbund är en del av världens största demokratiprojekt, totalt är 181 miljoner människor med.

LÄS ÄVEN: TV + TEXT: ”Vi försöker påverka på alla nivåer”

Den senaste filmen som lanserades väver samman Sveriges fackliga historia med dagens arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Den visar Sveriges väg från svåra förhållanden och hur vi med hjälp av facklig organisering nått långt mot målet med goda arbetsvillkor och en rättvis fördelning av makt och resurser.

I den första filmen som lanserade tidigare i år ”Facket: världens största demokratiprojekt” beskrivs det globala fackliga samarbetet.

LÄS ÄVEN: Union to Union för internationellt stöd

”Som fackföreningsmedlem är du en del av en global rörelse som jobbar tillsammans med andra fackförbund i hela världen för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av makt och resurser och en hållbar utveckling”, skriver Union to Union på sin webbsida.

Filmerna baseras på deras tryckta material ”Vägen till ett bättre arbetsliv”, ”Mänskliga rättigheter i arbetslivet” och ”Den globala fackföreningsrörelsen”.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se