• Bild: Pixabay/LO/6F/Montage

LO och 6F har i dagarna dragit igång sina fackliga valrörelser. Välfärd, jämlikhet, arbetsmiljö och skyddsnät är frågor som står i fokus.

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting i Sverige. Förra veckan startade LO och 6F upp sina respektive fackliga valrörelser.

I LO:s fall ägde presentationen av valplattformen rum på Stockholm Folkets hus under onsdagen. Över 700 medlemmar från de 14 olika förbunden deltog när organisationens ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och förste vice ordförande Therese Guovelin presenterade valrörelsens prioriterade frågor.

– Vårt viktigaste budskap i valet är trygghet för vanligt folk. Det handlar till exempel om att skapa tryggare anställningar, minska ojämlikheten i samhället och se till att se till att våra medlemmar får en bra vård, skola och omsorg, säger Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Nya lagar och regler att ha koll på 2018

Han menar att en socialdemokratiskt ledd regering skulle ge bäst chans för att få igenom en sådan politik, medan en moderatledd regering med stöd av SD och allianspartierna skulle vara negativt för LO-medlemmarna.

– Vanligt folk skulle drabbas hårt om Kristersson blev statsminister. Moderaternas politik går ut på att försämra för vanliga löntagare genom att lagstifta om lägre löner, luckra upp LAS och sänka skatten för de rika. Det är med en socialdemokratiskt ledd regering vi har störst möjlighet att få igenom en politik som gynnar våra medlemmar, säger han.

LO kommer att satsa 30 miljoner kronor på valrörelsen. En stor del av summan kommer att gå till en telefonkampanj.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

6F:s valrörelse drog i sin tur igång under torsdagen. Sammanlagt 100 medlemmar från Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko hade samlats till invigningen av kampanjen, som går under parollen ”Vem f*n bryr sig”.

Man pekar på en oro över ökande klasskillnader, tuffare arbetsmiljö och ett försämrat skydd för den som blir sjuk eller arbetslös. 6F skriver i ett pressmeddelande:

”Våra medlemmar bygger, målar, anlägger, putsar, städar, kopplar, kör, styr, dammar, vårdar, försvarar och lagar Sverige. Utan våra medlemmar stannar Sverige”, och fortsätter:

”Valet 2018 handlar därför om vilket parti som bäst lyssnar på våra medlemmars krav. Alltså, Vem f*n som bryr sig.”

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

6F har som mål att genomföra 100 000 samtal mellan medlemmar innan valet, och meddelar att de kommer att prioritera arbetsplatsbesök framför närvaro i Almedalen. De ska även starta en hemsida som listar hur olika riksdagspartier agerat i 6F:s kärnfrågor.