• Bild: Pixabay/LO/Montage

En klar majoritet av LO-förbunden är motståndare till en förändring av strejkrätten. Men IF Metall har en annan åsikt.

Efter Ylva Johanssons uttalande om att hon är beredd att förändra konflikträtten med bakgrund av konflikten i Göteborgs hamn har LO:s förbund reagerat och kommit med uttalanden.

Läs även: Ylva Johansson backar från sitt uttalande om strejkrätten

IF Metall är det enda LO-fack som kan tänka sig en lagändring.

If Metall skriver i ett pressmeddelande att  ”Vi välkomnar regeringens utredning med anledning av konflikten i Göteborgs hamn”. Avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä hänvisar till att konflikten drabbar Sveriges ekonomi, exportindustrin och därigenom IF Metalls medlemmar negativt.

I en intervju i tidningen Arbetaren säger Veli-Pekka Säikkälä  att det är tänkbart att göra förändringar i konflikträtten om det görs på ett bra sätt.

– Det ska inte ge utrymme för avtalsshopping. Men på en arbetsplats ska det finnas ett kollektivavtal för arbetarsidan och ett för tjänstemännen. Vi måste ha riksavtal som täcker branscherna, säger IF Metalls avtalssekreterare.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

IF Metalls Avdelning 4 Södra Västerbotten har gjort ett uttalande där de kräver att  IF Metalls förbundsstyrelse och avtalsråd uttalar sig mot en inskränkning av konflikträtten.

Läs även: Strejkrätten – en ödesfråga

GS ordförande Per-Olof Sjöö menar att en konflikt som den i Göteborgs hamn kan hanteras inom ramen för nuvarande system. Även Målareförbundet är kritiska.

– Man genomför utredningen i skenet av konflikten i Göteborgs hamn, men om man går in och ändrar i regelverket kommer det att gälla för allt annat också. Det tycker vi är fel, har Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand sagt i en tidigare intervju till Målarnas facktidning.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se