Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Helena Forsberg/Tomas Nyberg/Montage

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Åsikter

LEDARE


Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – att tillhandahålla hyresrätter utifrån de behov som finns, med hyror som människor har råd med, skriver Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.


Vi tar ofta för givet möjligheten att ha någonstans att bo. Det är inte så konstigt när man tänker efter; bostaden är ju en förutsättning för så mycket annat i livet. Det är därför rätten till en bostad är en del av FN-stadgan om mänskliga rättigheter. I vår svenska grundlag regeringsformen anges rätten till en bostad på samma sätt som rätten till hälsa, arbete och utbildning.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”


Av detta följer att vi inte kan se på bostadsmarknaden som en marknad bland alla andra.


Samhället, genom våra demokratiskt valda, har en skyldighet att se till att bostadsmarknaden fungerar, både vad gäller tillgång till bostäder, och att kostnaden för att bo inte blir oöverstiglig. Detta var vi riktigt duktiga på en gång i tiden, inte minst det så kallade miljonprogrammet under 60 – och 70-talet.


Miljonprogrammet mötte faktiskt inte bara utmaningen av den skriande bostadsbristen och den rådande bostadsmisären, utan blev även ett av fundamenten som välfärdssamhället kunde byggas upp på. Detta var resultat av en medveten politisk vision, och en insikt om att den så kallade marknaden saknar förmåga att leverera detta på egen hand.


Det går att dra paralleller till dagens situation på bostadsmarknaden. Trots ett kraftigt ökat byggande råder bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner. Det är föga förvånande att bostadsbristen hårdast drabbar svaga grupper i samhället, som inte har ekonomiska möjligheter att efterfråga de bostäder som finns.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”


Enligt en rapport från Hyresgästföreningen, finns idag 213 000 unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle vilja ha ett eget boende, och denna andel har ökat. Likaså andelen som bor i osäkra upplåtelseformer.


En avgörande skillnad jämfört med 60- och 70-talen är att det idag råder en övertro på vad marknaden kan leverera utifrån den universella lagen om tillgång och efterfrågan. Bekännare till denna tro blir nu genuint oroliga när spekulationerna i bostadsrätter som köps för att omedelbart säljas vidare med förtjänst inte går lika smidigt som tidigare, vilket skulle vara ett tecken på att efterfrågan minskar.


På samma sätt hör vi politiker som på allvar vill få oss att tro att en helt oreglerad bostadsmarknad är lösningen på bostadsbristen.


Jag menar att det kommer att krävas mer politik på bostadsmarknaden. Att staten har gått in med investeringsstöd till byggande av hyresrätter är ett bra steg på vägen, men långt från tillräckligt. Det är dock i kommunerna som den riktiga verkstaden måste ske.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterad beteende”


Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – att tillhandahålla hyresrätter utifrån de behov som finns, med hyror som människor har råd med. I detta ligger även att underhålla och utveckla det bestånd vi alla äger.


Det är därför jag anser att ett ROT riktat mot flerfamiljsbeståndet ger betydligt mer pang för pengarna än det ROT-system vi idag har som ensidigt riktas till egna hem.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande Målareförbundet

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-02 15:15


Mer Åsikter

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor