Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

  • Det blev en wake-up för dem att vi också slåss varje år, varje dag. Att det finns saker som riskerar att försvinna, inte heller vi har något gratis, säger Jimmy Karlsson. Foto: Niklas Holmqvist

  • Kongressen antog en ny strategi som säger att det internationella fackliga arbetet ska förankras bättre bland medlemmarna i facken som ingår i Internationella Bygg- och träfacken (BWI). Foto: Niklas Holmqvist

  • Josefine Krantz representerade Målareförbundet tillsammans med Jimmy Karlsson, Niklas Holmqvist och Mikael Johansson. Foto: Niklas Holmqvist

Fackrörelsen har samma problem världen över

Nyheter

När Jimmy Karlsson mötte fackligt aktiva från resten av världen under kongressen för Internationella Bygg- och träfacken (BWI) fick både han och de en uppfriskande insyn i hur arbetsförhållanden och det fackliga arbetet ser ut runt om i världen.


Jimmy Karlsson representerade Målareförbundet tillsammans med Josefine Krantz, Niklas Holmqvist och Mikael Johansson. Förutom kongressens två dagar hölls seminarium där deltagarna delade med sig av erfarenheter från sina regioner. Speciellt fokus låg på kvinno- och ungdomsfrågor.


– Vi ligger långt fram med lagar och avtal men tvärtemot vad jag kanske trodde är det mycket som är bra i Sydafrika utifrån vad jag fick höra om hur man är mot varandra och beter sig, säger Jimmy Karlsson.


LÄS ÄVEN: Josefine Krantz: ”Rikta ilskan mot de som utnyttjar människor”


Han konstaterar att det är ungefär samma problem i hela rörelsen världen över återkommande är brun högerextremism och arbetsmiljö. Deltagarna från Sverige och de nordiska länderna hade lite stjärnstatus och många ville bli fotograferade med människorna från länderna som ses som framgångsrika i det fackliga arbetet.


– De tror att vi har det så bra. Det blev en wake-up för dem att vi också slåss varje år, varje dag. Att det finns saker som riskerar att försvinna, inte heller vi har något gratis, säger Jimmy Karlsson.


Ungdomsverksamheten skiljer sig en del mellan länderna, i övriga världen är ungdomarna riktiga aktivister som propagerar och gör fotarbete medan ungdomarna i Sverige mer ramlar in i den vanliga verksamheten.


– Det visade sig att i andra länder fick ungdomarna driva sina frågor själva i stor utsträckning, vilket är både positivt och negativt. Det byggde en stark ungdomsorganisation samtidigt som jag tycker att det är viktigt att hela organisationen driver frågorna, säger Jimmy Karlsson.


LÄS ÄVEN: Internationellt fokus på jämställdhet och unga


Mycket fokus under BWI:s kongress och de forum som hölls i anslutning låg också på hur facket kan utveckla sin ungdomsverksamhet och hur facket kan utveckla ett mer strategiskt organiseringsarbete över gränserna.


Kongressen antog en ny strategi som säger att det internationella fackliga arbetet ska förankras bättre bland medlemmarna i facken som ingår i Internationella Bygg- och träfacken (BWI).


– För vår del är ju det här frågor vi har på dagordningen jämt, i våra process- och strategiplaner. Det finns nog andra som har betydligt mer i läxa, säger Jimmy Karlsson.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se

BWI-kongressen i korthet:


→ Svenska GS-fackets ordförande Per-Olof Sjö har varit ordförande i BWI den senaste kongressperioden och valdes om för ytterligare fyra år.


→ Arbetet med att ta fram en ny strategi för BWI har pågått under större delen av den gångna kongressperioden. De svenska bygg- och träfacken har varit ledande i att utveckla den nya strategin och Byggnads ordförande Johan Lindholm har under de senaste två åren varit ordföranden för den globala arbetsgruppen.


→ BWI:s strategi för den kommande kongressperioden om fyra år går från fokus på vad förbunden kan göra för andra till att sätta fokus på hur de tillsammans kan stärka varandra i det fackliga arbetet för att gemensamt möta utmaningarna på en allt mer globaliserad arbetsmarknad.


→ Strategin lyfter behovet av att utmana branschen, multinationella företag men även fackliga strukturer. Därför antog BWI en global Stoppa Machokulturen kampanj som utmanar bygg- skogs- och träbranschen globalt.


→ Kampanjen Fair Games kommer att fortsätta sätta tryck på idrottens makthavare och framtidens värdländer.


→ En stadgeändring gör att ungdomar och kvinnor tar plats i Worldcouncil.


→ Målarnas Mikael Johansson lämnade efter två år som ordförande i Svenska bygg- och träfacken vid årsskiftet över klubban till Jonas Wallin, Elektrikerna.


→ Från Svenska Målareförbundet deltog: ordförande Mikael Johansson, internationellt ansvarige Niklas Holmqvist, Jimmy Karlsson, ungdomsrepresentant och Förbundsstyrelsen, Josefine Krantz, kvinnorepresentant.


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-03 12:23


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor