Texten uppdaterad 20180228 kl 11:00

När Målareförbundets ombudsman Jan Crister Riggo och Måleriföretagens representant Thomas Lundsten besökte hotellet togs de emot av hotellchefen som inte kunde svara på några frågor om anställningsvillkoren för de bulgariska målarna som var i färd med att renovera hotellrummen.

Hon hänvisade till hotellets VD, Kristoffer Lundström, men han gick inte att komma i kontakt med.

– Då bad vi att få tillträde till arbetsplatsen för att gå runt och träffa bulgarerna, men det fick vi inte, säger Jan Crister Riggo till Målarnas facktidning.

Hotellet renoveras av sex målare anställda av det bulgariska företaget Kreal Ltd. Enligt uppgifter har de avtal som ger dem en lön på 10 euro per månad (100 kr).

Ansvaret ligger hos den svenska beställaren, det är inte de bulgariska målarna som kommer hit med hopp om att kunna tjäna pengar som gjort fel.

Jan Crister Riggo

Avtalen är skrivna på engelska trots att arbetarna knappt kan språket.

Jan Crister Riggo misstänker att målarna blivit lurade och lockade med andra löner än vad som står i kontraktet.

Tidningen Norran har träffat en av de bulgariska målarna. Han berättar i en intervju att han har 10 euro i timmen, vilket motsvarar en månadslön på knappt 17000 kronor. Men han känner genast igen kontraktet som tidningen tagit del av och visar honom. Han är trots det inte orolig säger han.

Hotellägaren Kristoffer Lundström säger till Norran att Kreal uppgett till honom att målarna tjänar cirka 25 000 kronor i månaden.

Han säger sig ha skriftliga garantier från företaget och att han även pratat med målarna för att säkerställa att de har schyssta villkor.

Målareförbundets Jan Crister Riggo ser däremot vilka juridiska konsekvenser det kan få om de hamnar i onåd hos arbetsgivaren eller jobbet inte blir så lönsamt som företaget räknat med.

Då finns det ett skriftligt avtal som inte ger dem mer än 10 euro på en månad.

Då bad vi att få tillträde till arbetsplatsen för att gå runt och träffa bulgarerna, men det fick vi inte.

Jan Crister Riggo

– Om det nu stämmer att de tjänar 100 kronor i timmen så är det ändå långt under vad målare med svenska villkor och avtal tjänar. Lönen kring Skellefteå ligger på 180 kronor i timmen, säger Jan Crister Riggo till Målarnas facktidning.

– Ansvaret ligger hos den svenska beställaren, det är inte de bulgariska målarna som kommer hit med hopp om att kunna tjäna pengar som gjort fel, säger Jan Crister Riggo.

Representanter för Kreal säger att det är en felskrivning i anställningskontraktet, det ska stå 10 euro per timme.

Företaget har tagit kontakt med Målareförbundet och parterna ska träffas framöver.

Jan Crister Riggo är fortsatt misstänksam och tycker att det är märkligt med alla olika löneuppgifter som förekommer.

– Vår intention är att få träffa målarna och berätta om våra svenska villkor och helst få in dem som medlemmar.

Hotellets VD har senare lovat att Målareförbundet ska få träffa målarna, så nu söker Jan Crister Riggo en tolk.

Det brådskar, då jobbet snart är klart och de försvinner vidare på nästa uppdrag.

Jag har också gjort en orosanmälan till Arbetsmiljöverket då vi har misstankar om att de jobbar extremt många timmar.

Jan Crister Riggo

Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till det svenska utstationeringsregistret. En kontroll hos Arbetsmiljöverket visar att företaget inte anmält utstationerad arbetskraft.

– Jag har också gjort en orosanmälan till Arbetsmiljöverket då vi har misstankar om att de jobbar extremt många timmar, säger Jan Crister Riggo.

Förutom att målarna arbetar på slavkontrakt är kontraktet mellan hotellet och det bulgariska måleriföretaget långt under den svenska marknaden. Hotellets VD har undertecknat anbudet där det framgår att företaget ska få 12 500 kronor per rum i ersättning.

Målarnas facktidning har varit i kontakt med måleriföretag i Skellefteå för att få något att jämföra med.

Det är självklart svårt att prissätta när de inte sett lokalerna och underlaget men de uppskattar ändå att den här typen av jobb skulle hamna kring 25 000 – 30 000 kronor per rum.