Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

Åsikter

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg

LEDARE

”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land”, skriver Mikael Johansson.

Jan Björklund, Liberalerna, vill regera Sverige tillsammans med Alliansen. Björklund, som blev intervjuad i tidningen Arbetet, var tydlig med vilken politik som väntar om Alliansen vinner valet.

Fackets makt är alldeles för stor för ett modernt arbetsliv. Att facket har möjlighet att gå i strejk för sina krav, och dessutom ställa upp för varandra är tydligen inte bara omodernt, det kostar företagen pengar.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Så kan vi inte ha det, enligt Björklund.

Facken inom 6F har uppenbarligen förtjänat en särskild mörk plats i Björlunds medvetande, då vi anklagas för att vara militanta och att driva våra medlemmars krav ses som ett otyg.

Vad Björklund ogillar mest framgår inte av artikeln, men sannolikt handlar det om att vi alla förbund solidariskt ställt upp på den särskilda låglönesatsning som ingick i LO-samordningen 2017, något som arbetsgivarorganisationen Almega vägrade att godta.

Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

Det Björklund missar är att antalet konfliktdagar i Sverige är färre än i såväl våra nordiska grannländer som i de övriga länderna inom EU. Slutsatsen verkar snarare vara att hårdare regler leder till fler konfliktdagar.

Björklund borde vara försiktig med vad han önskar, för han kan få det.

Utöver konfliktreglerna, driver Björklund kravet att slopa turordningsreglerna i LAS, vilket effektivt rundar kravet på att alla uppsägningar skall vara sakligt grundande. Arbetsgivare skulle, om turordningsregeln togs bort, kunna rensa ut oönskade anställda, med arbetsbrist som täckmantel.

Hur skall en ensamstående förälder bevisa att det är upprepade VAB-dagar, och inte arbetsbrist som ligger till grund för uppsägningen? Även lönebildningen verkar Björklund vara beredd att ta över, med lagstiftning om lägre löner för unga och nyanlända.

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

Om detta bara vore en intervju av en partiledare vars parti drar cirka 5,5 procent av rösterna i ett riksdagsval, kanske jag skulle kunna rycka på axlarna och säja att även udda åsikter har sin plats.

Problemet är att Björklund och Liberalerna är en del i en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och SD som är överens när det gäller LAS, sänkta ingångslöner och inskränkningar av strejkrätten.

Sällan har det varit så tydligt var den politiska högern står, och vilka ambitioner de har. Vi vet vad vi har att vänta om Alliansen får bilda regering efter valet. I högerns Sverige har arbetsgivarna alltid rätt att bestämma löner och villkor på egen hand.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Jag kommer att bland annat prata om dessa frågor när jag träffar medlemmar och förtroendevalda under tiden fram till valet. Jag skulle vilja uppmana dig att göra detsamma, då det till syvende och sist är vi väljare som skall bestämma vilket Sverige vi vill ha.

Mikael Johansson
Förbundsordförande
mikael.johansson@malareforbundet.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-21 12:28


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor