Jan Björklund, Liberalerna, vill regera Sverige tillsammans med Alliansen. Björklund, som blev intervjuad i tidningen Arbetet, var tydlig med vilken politik som väntar om Alliansen vinner valet.

Fackets makt är alldeles för stor för ett modernt arbetsliv. Att facket har möjlighet att gå i strejk för sina krav, och dessutom ställa upp för varandra är tydligen inte bara omodernt, det kostar företagen pengar.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Så kan vi inte ha det, enligt Björklund.

Facken inom 6F har uppenbarligen förtjänat en särskild mörk plats i Björlunds medvetande, då vi anklagas för att vara militanta och att driva våra medlemmars krav ses som ett otyg.

Vad Björklund ogillar mest framgår inte av artikeln, men sannolikt handlar det om att vi alla förbund solidariskt ställt upp på den särskilda låglönesatsning som ingick i LO-samordningen 2017, något som arbetsgivarorganisationen Almega vägrade att godta.

Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

Det Björklund missar är att antalet konfliktdagar i Sverige är färre än i såväl våra nordiska grannländer som i de övriga länderna inom EU. Slutsatsen verkar snarare vara att hårdare regler leder till fler konfliktdagar.

Björklund borde vara försiktig med vad han önskar, för han kan få det.

Utöver konfliktreglerna, driver Björklund kravet att slopa turordningsreglerna i LAS, vilket effektivt rundar kravet på att alla uppsägningar skall vara sakligt grundande. Arbetsgivare skulle, om turordningsregeln togs bort, kunna rensa ut oönskade anställda, med arbetsbrist som täckmantel.

Hur skall en ensamstående förälder bevisa att det är upprepade VAB-dagar, och inte arbetsbrist som ligger till grund för uppsägningen? Även lönebildningen verkar Björklund vara beredd att ta över, med lagstiftning om lägre löner för unga och nyanlända.

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

Om detta bara vore en intervju av en partiledare vars parti drar cirka 5,5 procent av rösterna i ett riksdagsval, kanske jag skulle kunna rycka på axlarna och säja att även udda åsikter har sin plats.

Problemet är att Björklund och Liberalerna är en del i en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och SD som är överens när det gäller LAS, sänkta ingångslöner och inskränkningar av strejkrätten.

Sällan har det varit så tydligt var den politiska högern står, och vilka ambitioner de har. Vi vet vad vi har att vänta om Alliansen får bilda regering efter valet. I högerns Sverige har arbetsgivarna alltid rätt att bestämma löner och villkor på egen hand.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Jag kommer att bland annat prata om dessa frågor när jag träffar medlemmar och förtroendevalda under tiden fram till valet. Jag skulle vilja uppmana dig att göra detsamma, då det till syvende och sist är vi väljare som skall bestämma vilket Sverige vi vill ha.