Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

Åsikter

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg

LEDARE

”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land”, skriver Mikael Johansson.

Jan Björklund, Liberalerna, vill regera Sverige tillsammans med Alliansen. Björklund, som blev intervjuad i tidningen Arbetet, var tydlig med vilken politik som väntar om Alliansen vinner valet.

Fackets makt är alldeles för stor för ett modernt arbetsliv. Att facket har möjlighet att gå i strejk för sina krav, och dessutom ställa upp för varandra är tydligen inte bara omodernt, det kostar företagen pengar.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”

Så kan vi inte ha det, enligt Björklund.

Facken inom 6F har uppenbarligen förtjänat en särskild mörk plats i Björlunds medvetande, då vi anklagas för att vara militanta och att driva våra medlemmars krav ses som ett otyg.

Vad Björklund ogillar mest framgår inte av artikeln, men sannolikt handlar det om att vi alla förbund solidariskt ställt upp på den särskilda låglönesatsning som ingick i LO-samordningen 2017, något som arbetsgivarorganisationen Almega vägrade att godta.

Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har till uppgift att företräda sina medlemmars krav på löner och villkor, så är han möjligen parlamentariker i fel land.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”De utnyttjar LAS alla kryphål”

Det Björklund missar är att antalet konfliktdagar i Sverige är färre än i såväl våra nordiska grannländer som i de övriga länderna inom EU. Slutsatsen verkar snarare vara att hårdare regler leder till fler konfliktdagar.

Björklund borde vara försiktig med vad han önskar, för han kan få det.

Utöver konfliktreglerna, driver Björklund kravet att slopa turordningsreglerna i LAS, vilket effektivt rundar kravet på att alla uppsägningar skall vara sakligt grundande. Arbetsgivare skulle, om turordningsregeln togs bort, kunna rensa ut oönskade anställda, med arbetsbrist som täckmantel.

Hur skall en ensamstående förälder bevisa att det är upprepade VAB-dagar, och inte arbetsbrist som ligger till grund för uppsägningen? Även lönebildningen verkar Björklund vara beredd att ta över, med lagstiftning om lägre löner för unga och nyanlända.

LÄS ÄVEN: Nisse Lindblom: ”Gå med i Målareförbundet, Björklund”

Om detta bara vore en intervju av en partiledare vars parti drar cirka 5,5 procent av rösterna i ett riksdagsval, kanske jag skulle kunna rycka på axlarna och säja att även udda åsikter har sin plats.

Problemet är att Björklund och Liberalerna är en del i en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och SD som är överens när det gäller LAS, sänkta ingångslöner och inskränkningar av strejkrätten.

Sällan har det varit så tydligt var den politiska högern står, och vilka ambitioner de har. Vi vet vad vi har att vänta om Alliansen får bilda regering efter valet. I högerns Sverige har arbetsgivarna alltid rätt att bestämma löner och villkor på egen hand.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

Jag kommer att bland annat prata om dessa frågor när jag träffar medlemmar och förtroendevalda under tiden fram till valet. Jag skulle vilja uppmana dig att göra detsamma, då det till syvende och sist är vi väljare som skall bestämma vilket Sverige vi vill ha.

Mikael Johansson
Förbundsordförande
mikael.johansson@malareforbundet.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-21 12:28


Mer Åsikter

DEBATT+REPLIK: ”Lyssna på medlemmarna – inga inskränkningar i strejkrätten”

DEBATT + SLUTREPLIK (Mikael Johanssons slutreplik finns att läsa längre ned i artikeln.)...

Mikael Johansson: ”Det får inte råda tankeförbud”

LEDARE ”Så länge allas löneökningar skall räknas i procent, kommer de grupper som ...

Dikten som hyllar skyddsombudet

Det kom en dikt till redaktionen. Mats Hammarlund är pensionerad timmerman och skriver o...

Helena Forsberg: ”Fira och stöd ditt skyddsombud”

”Om ett skyddsombud inte vågar genomföra sitt uppdrag är det illavarslande för alla...

Stefan Johansson: ”Vem är vinnaren?”

KRÖNIKA ”Vi behöver fler personer som kan arbeta i Sverige, för att detta ska fung...

REPLIK: ”Hotet mot konflikträtten kommer inte inifrån”

REPLIK I artikeln ställer författarna den ”retoriska” frågan vem jag företräder? Jag ant...

Viktiga val både i politik och privatliv

REDAKTÖR’N ”Så här efter valet må de vara kaos i den nationella politiken me...

Mikael Johansson: ”Vem tar vem?”

LEDARE ”Det vi ser är ett spel för galleriet. Risken är uppenbar att det slår till...

Ulf Lundén: ”En av årets viktigaste böcker”

KULTUR Föreningen Arbetarskrivare publicerar sin 11:e antologi. Den heter ”Jag har tänkt...

Helena Forsberg: ”Vad vill ni?”

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att ...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor