Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Den optimala målarpenseln tillverkad på ett miljömässigt hållbart sätt. Det är målet för projektet Framtidens målarpensel.
    – Det här är unik forskning, menar Fredrik Heinsjö, utvecklingschef, och Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care i Bankeryd som håller i trådarna. Foto: Jan-Erik Johansson

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nyheter

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.


– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.


Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som Anza och Jordan, har fått 1,8 miljoner kronor av Vinnova för projektet Framtidens målarpensel, och lika mycket skjuter företaget själva till.


LÄS ÄVEN: Ny färg utan konserveringsmedel har lanserats


Projektet är utvecklingsavdelningens största hittills och helt unikt, forskning på den här nivån i ämnet har inte gjorts tidigare och Orkla samarbetar med ett flertal expertgrupper inom olika områden.


Projektet har två olika delar; Dels handlar det om att rent vetenskapligt visa hur den optimala penseln ska se ut och en matematisk modell för hur det räknats fram.


– Dagens penslar bygger på att man förbättrat föregångarna hela tiden, byggt vidare på det gamla. Men det finns faktiskt ingen forskning som gått på djupet och tittat närmare på alla olika parametrar.


Borsthuvudets uppbyggnad, hålrum, vinklar och förstås strån, allt spelar in och beter sig olika beroende av färgtyp. Det där vet vi, men syftet här är att få fram en färdig modell eller tabell att använda sig av när du väljer pensel.


– Vi ska försöka ta fram hur man teoretiskt räknar fram viskositet kontra stråmaterial. En form av matematisk modell för funktionen av ett penselhuvud helt enkelt, säger Maria Ragnarsson.


LÄS ÄVEN: Marcus testar målarnas utrustning


Men för att kunna räkna med säkerhet gäller att syntetfibrerna ser likadana ut och det är den andra delen i projektet;


I princip all tillverkning av fiber görs i Kina och mest används strån som smalnar av i toppen. Processen att smalna av strån är oftast kemisk och här finns stora miljömässiga problem då kunskapsnivån på sina håll är dålig hos materialleverantörer i Asien.


Kinesiska myndigheter har till och med stängt miljövidriga fabriker som inte skött kemproduktionen rätt. Även kvalitetsmässigt skiljer det mycket i de färdiga produkterna och ska man kunna räkna på det hela kan inte fibrerna variera mellan olika leveranser.


– Det har länge varit ett grundläggande problem för hela branschen, både kvalitetsmässigt och miljömässigt och det vill vi få ett grepp om nu; Alltså, hur vi kan utveckla produktionsprocessen så den blir mer miljövänlig och leverera fibrer med högre kvalité, säger Maria Ragnarsson.


Fredrik Heinsjö är utvecklingschef på Orkla House Care och menar att färgbranschen är i förändring vilket gör den här forskningen ännu viktigare.


– Färgindustrin har utvecklats mot allt tuffare krav med exempelvis nya miljöfärger. Sambandet färg och pensel blir allt viktigare och då krävs det en beräkningsmodell där jag som målar kan se att; Vad är det jag målar med? Jo den färgen, då ska jag använda den här penseln för optimalt resultat. Gör vi det här rätt så är vi närmare en helhetslösning, säger Fredrik Heinsjö.


LÄS ÄVEN: Målaren som testar nya prylar


Tester visar redan i dag att med en bättre pensel kan du måla 30 procent snabbare och det finns anledning att tro att det här bara är toppen av isberget.


– Hur mycket bättre kan en pensel bli egentligen? Ingen vet i dag. Ska bli spännande att se vad vi kommer fram till.


Jan-Erik JohanssonFaktaruta:


Vinnova kallas Sveriges innovationsmyndighet och lyder under Näringsdepartementet. Årligen delas tre miljarder kronor ut till forskning och projekt inom hållbar tillväxt.


Framtidens målarpensel drivs och koordineras av Orkla House Care i Bankeryd med hjälp av RISE, Research Institutes f Sweden, Norner, Tronrud Engineering samt ZACCO.


Pågår från början 2018 till sommaren 2019. Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-02-15 12:21


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor