• Bild: Pixabay/Montage

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.

Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.

LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och a-kassa

Enligt Sverige a-kassor har andelen som slår i taket ökat över tid, eftersom taket inte höjs i samma takt som löneutvecklingen, så kallad indexering.

– Taket måste höjas och indexeras för att a-kassan ska fungera som en effektiv omställningsförsäkring på sikt. Det håller inte att höja taket vart trettonde år, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Sveriges a-kassor.

LÄS ÄVEN: Vill du vara med och påverka din a-kassa?

Tidigare mätningar visar att andelen underförsäkrade ökar över tid, eftersom ersättningen från a-kassan inte följer löneutvecklingen. Innan den senaste höjningen 2015 låg ersättningen från a-kassan på samma nivå som försörjningsstödet.

– Arbetslöshetsersättning är inte ett bidrag. Det är en försäkring och en förutsättning för en väl fungerande arbetsmarknad. De personer i arbetskraften som under perioder är arbetslösa och utgör arbetskraftsutbudet har rätt till en rimlig ersättning, säger Melker Ödebrink.

LÄS ÄVEN: Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Den som tjänar upp till 25 000 kronor får 80 procent av lönen i a-kasse ersättning de första 100 dagarna, därefter sker en nedtrappning till en högsta dagpenning på 760 kronor.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se