• Bild: Pixabay/Montage (Bilden har inget samband med texten)

Dåliga byggställningar, ingen skyddsanordning mot fallrisk och små personalutrymmen i bedrövligt skick. Tillslaget mot bygget i Glasberga uppmärksammade en rad missförhållanden, som ledde till byggstopp och åtta gripanden.

Polisen, Arbetsmiljöverket och Södertälje kommuns bygglovsenhet slog till mot ett bygge i Glasberga i slutet av januari, skriver LT. Detta som ett led i den pågående nationella tillsynen mot osund konkurrens.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Arbetsmiljöverkets hade vid ett besök i december upptäckt stora brister på byggarbetsplatsen. Vid det tillfället lyckades man dock inte prata med någon på bygget. Vid tillslaget i januari tog det inte lång tid för myndigheterna att upptäcka att saker fortfarande inte stod rätt till.

De personalutrymmen som fanns var små, ”väldigt smutsiga” och ”i bedrövligt skick”. Säkerheten på taket var bristfällig och bitvis saknades skyddsanordning mot fallrisk helt. Byggställningarna var dessutom dåliga, dokumentationen bristande och det saknades både byggarbetsmiljösamordnare, arbetsmiljöplan, kontrollplan och kunskap samt utrustning för första hjälpen.

Det visade sig dessutom att åtta av de nio närvarande arbetarna saknade tillstånd att arbeta i Sverige.

Utöver allt detta upptäckte man att ritningarna som användes vid bygget inte stämde. Takhöjden var exempelvis lägre än vad som angavs, och dräneringsslangar var satta på fel ställen. Detta riskerar att i sin tur orsaka skador på husgrundet.

LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen

Det slutade med att ett omedelbart byggstopp utfärdades av kommunens bygglovsenhet, samtidigt som Arbetsmiljöverket utfärdade förbud mot fortsatt användande av byggställningarna och arbete på taket. Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöinspektör ställde även krav till fastighetsägaren på framställandet av saknad dokumentation och åtgärdandet av brister.

Om fastighetsägaren bryter förbuden eller inte snarast åtgärdar bristerna och skickar in all dokumentation är böter att vänta.

De åtta tillståndslösa arbetarna greps av gränspolisen.

– Personerna kunde inte visa att de hade tillstånd att arbeta här så vi omhändertog dem och de förhördes i polishuset på Kungsholmen med hjälp av tolk. Efter vidare utredning bestämde våra beslutsfattare, som är jurister vid gränspolisen, att de skulle lämna landet, säger gränspolisens gruppchef Jack Wiberg till LT.

LÄS ÄVEN: Razzia på byggen – många misstänkta brott

Detta är inte första gången som bygget av Glasberga sjöstad är i blåsväder. Bygglovsfusk, förseningar och misstänkt korruption är några av problemen som tidigare uppmärksammats. Byggnadsarbetaren utsåg dessutom Glasberga sjöstad till årets sämsta bygge 2015.

– Jag skulle ha stoppat varenda ett av jobben. Det är ingen tvekan om att detta är årets sämsta bygge. Det är otroligt att bristerna bara fortsätter år efter år, sade Byggnads ombudsman Tomas Kullberg till Byggnadsarbetaren i samband med detta.