• Bilden har inget samband med texten. Foto: Pixabay

Artikeln uppdaterades klockan 11.20, 2018-03-06.

Nu har fack och arbetsgivare kommit överens om genomförandet av etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Under en pressträff på måndagseftermiddagen informerade arbetsmarknadens parter och regeringen att satsningen planeras beröra minst 10 000 personer, skriver SvD.

LÄS ÄVEN: Förhandlingar inledda: Etablerings- eller utbildningsjobb?

Etableringsjobben, som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa, ska vara en kombination av utbildning och arbete. Syftet är att hjälpa dessa grupper att komma in på arbetsmarknaden.

Satsningen är dock även tänkt att täcka delar av arbetsmarknadens rekryteringsbehov, förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) under pressträffen.

Den anställdes inkomst från etableringsjobbet ska motsvara vad kollektivavtalets lägsta lön ”typiskt sett” ligger på, skriver Arbetet. Denna form av anställning ska normalt kunna vara i två år, varefter det är tänkt att deltagaren i programmet ska kunna få en fast anställning.

– Det är helt avgörande för att komma in i det svenska samhället och på arbetsmarknaden, att man kan få ett arbete, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe enligt TT.

LÄS ÄVEN: LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

Staten ska stå för 54 procent av lönekostnaden, i utbyte mot att företagen ger målgruppen en inkörsport till arbetsmarknaden.

Enligt avsiktsförklaringen ska etableringsjobben kunna vara igång om ett och ett halv år. Det är regeringen, LO, Unionen och Svenskt näringsliv som träffat avsiktsförklaringen.

För att få programmet med etableringsanställningar på plats bedöms det bland annat krävas lagändringar godkända av riksdagen, och ett godkännande från EU-kommissionen. Det handlar exempelvis om att anpassa trygghetssystemen för föräldra- och sjukledighet till dem som omfattas av programmet, skriver SvD.

– Vi räknar med att ha dem klara till i sommar, säger Ylva Johansson.

Det var i november förra året som Unionen och de flesta av LO-förbunden ingick en principöverenskommelse med arbetsgivarsidan kring etableringsanställningar.

LÄS ÄVEN: Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

Målareförbundet valde redan i detta skede att kliva av förhandlingarna kring etableringsjobben. Förbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand meddelade i ett uttalande under tisdagen att beslutet fortfarande står fast.

– För Målareförbundets del förändrar detta inte vårt tidigare ställningstagande, säger han i ett uttalande.

– Vår utgångspunkt var och är att vi inte säger ja till något innan alla delar är klara och vi har en heltäckande bild. Det finns fortfarande delar som måste klargöras, bland annat en del lagstiftningsfrågor, vilket också arbetsmarknadsministern påtalade vid gårdagens presskonferens. Avsiktsförklaringen i sig innebär att nästa steg nu kommer att tas till att få fram helheten vilket givetvis är bra så att vi så småningom har något att ta ställning till.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se