Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

Nyheter

Björn Jonssons besvär ska godkännas som arbetsskada


Bilden föreställer en man med kort, grått hår, mustasch och glasögon. Han är klädd i en mörk jacka med gulgrönt foder och skjorta under. Till vänster om honom är tidningsomslaget till Målarnas Facktidningn nummer 8 från 2015 inklippt. På omslaget syns samme man, samt rubriken: Märkt av giftet i färgen?

Överläkare, toxikologer, ergonomer och psykologer vid arbets- och miljömedicin är överens om att besvären med all sannolikhet orsakats av ångorna från målarfärgen, men vetenskapligt bevis saknas. Foto: Tomas Nyberg


Förvaltningsrätten har upphävt Försäkringskassans beslut och förklarar att Björn Jonssons besvär ska godkännas som arbetsskada.

Björn Jonsson tvingades sluta som byggnadsmålare då hans kropp slås ut när han är i närheten av ångorna från målarfärg.

När Målarnas facktidning träffade Björn Jonsson i Söderhamn 2015 berättade han om det som drabbat honom och den utredning som pågick vid arbets- och miljömedicinska mottagningen. När han exponeras för produkter i sitt arbete drabbas han av yrsel, illamående, sjukdomskänsla och huvudvärk.

LÄS ÄVEN: I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

Bilden föreställer första sidan på Målarnas Facktidnings pappers upplaga, nummer 8 år 2015. Under tidningens logotyp finns en stor närbild på Björn Jonsson med händerna knutna under hakan. Rubriken bredvid bilden lyder: Märkt av giftet i färgen?

Målarnas Facktidning nummer 8, 2015

Han föll ihop på jobbet och hämtades med ambulans flera gånger. Till slut räckte det med att han öppnade en målarburk så slogs hans kropp ut och när grannen målade sin altan fick han lov att gå in och stänga sin dörr.

Försäkringskassan avslog Björn Jonssons ansökan om livränta och hänvisade till att övervägande skäl inte kan anses tala för samband mellan exponeringen i hans arbete som byggnadsmålare och hans besvär.

Björn Jonsson överklagade med hjälp av Målareförbundets ombudsman Fredrik Adolfsson beslutet till Förvaltningsrätten.

Allt fler målare uppvisar allergiska besvär i form av eksem mot isothiazoliner (ISO) en grupp konserveringsmedel som är vanliga i färg. De allergitester på huden som Björn Jonsson genomgått påvisar inte allergi för ISO. I Björn Jonssons fall finns därför misstankar om att det är ångorna som orsakar besvären.

LÄS ÄVEN: Nu forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

ISO har rapporterats ha störande effekt på nervsystemet när man undersökt organismer i provrör. Än finns inte några sådana effekter dokumenterade i djurförsök eller i epidemiologiska studier, det vill säga forskning som letar samband mellan ohälsa och olika faktorer.

Trots detta är överläkare, toxikologer, ergonomer och psykologer vid arbets- och miljömedicin överens om att besvären med all sannolikhet orsakats av arbetet.

Förvaltningsrätten anser att det är tillräckligt goda medicinska grunder för att anta att besvären har sitt ursprung i arbetsmiljön då det också finns tydligt tidsmässigt samband. Enligt lagen bör det inte heller krävas full vetenskaplig bevisning.

Förvaltningsrättsfiskalen hade en skiljaktig mening och ansåg att överklagande borde avslås då det inte finns en vetenskapligt förankrad medicinsk grund.

Förvaltningsrättens beslut blev ändå att besvären ska godkännas som arbetsskada och lämnade målet tillbaks till Försäkringskassan för fortsatt handläggning av Björn Jonssons ansökan om livränta.

LÄS ÄVEN: Ta din hälsa på allvar – så här skyddar du dig

Björn Jonsson som väntat på livränta sedan 2015 är försiktigt hoppfull:

– Det kan ju bli så att Försäkringskassan överklagar så jag tar inte ut något i förskott, säger Björn Jonsson.

Bilden föreställer en man med kort, grått hår, mustasch och glasögon. Han är klädd i en mörk jacka med gulgrönt foder och skjorta under. I bakgrunden ser man en stor trädkrona.

Björn Jonsson. Foto: Tomas Nyberg

Hans hopp står också till den forskning som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och beräknas vara klar 2020. I en studie undersöker Anna Dahlman-Höglund och Lina Hagvall om exponering för ISO förutom hudproblem kan ge luftvägsbesvär.

För Björn Jonsson innebär det stort ekonomiskt bortfall då han inte längre kan arbeta som målare. Hans vardag begränsas också, han har alltid ett andningsskydd med sig i bilen. Han provade under en period att arbeta på en golvfirma där han körde ut material.

– Jag dök i trapphuset, det visade sig att de målade på våningen under.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

När han skulle till tandläkaren och målning pågick i trapphuset fick han lov att ringa och meddela att han inte kunde komma.

Nu arbetstränar han på Sportoteket där Söderhamns kommun lånar ut sportutrustning. Han har även hoppat in som lärare för flyktingar.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-28 14:38


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor