Lackerarna har ingen utökad avtalspension, bara den genom SAF-LO, men Conny Andersson som är försäkringsansvarig på Målareförbundet önskar att även lackerarna blir mer medvetna.

Som anställd kan du själv välja vilket bolag som ska förvalta din avtalspension. Valet gör du på Fora där det finns bolag som placerar i både traditionell försäkring och fondförsäkring.

EN hand som håller i sedlar och mynt

Missa inga pengar: De bästa för­säk­rings­tipsen för målare

Så funkar det

Om du inte gör något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring på AMF.

– Det kan vara ett val att inte välja, det viktiga är att man är medveten om vad man valt, säger Conny Andersson.

De pengar som din arbetsgivare betalade in under 2017 är redan placerade, men du kan redan nu eller senast 31 december välja var pengarna för 2018 och framåt ska placeras. Valet kan göras på en blankett eller på Mina sidor på fora.se/privat.

Avtalspensionen

Pensionsavsättning SAF-LO avtalspension:

  • Omfattar alla (målare och lackerare) från 25 år till 65 år som arbetar på ett företag med kollektivavtal.
  • Arbetsgivaren betalar en summa motsvarande 4,5 procent på lön upp till 468 750 kronor.
  • För den del av din årslön som överstiger 468 750 kronor betalas en summa motsvarande 30 procent.

Extra pensionsavsättning:

  • För dig som jobbar på måleriavtalet åt ett företag med kollektivavtal.
  • Det gäller från första anställningsdagen, även före 25 års ålder som är brukligt i andra avtal.

2017: 0,7 procent av årsinkomsten.
2018: 0,8 procent av årsinkomsten.
2019: 1 procent av årsinkomsten.

– Mindre än hälften har gjort aktiva val så vi behöver upplysa om det här, säger Conny Andersson.

I Målareförbundets avdelningar finns utbildade försäkringsrådgivare som kan hjälpa till, men valet ska du själv göra.

Mikael Johansson: ”För liten pension är problemet – inte lägstaåldern”

Ledare

I april skickas pensionsbeskedet ut från Fora. Där kan du se värdet av din avtalspension SAF-LO och den extra avtalspensionen för dig som går på Måleriavtalet. Kolla upp om du har efterlevandeskydd och i så fall en förmånstagare.

Här kan du också se vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Fora och hur mycket som betalats in till din avtalspension. Det finns företag som missat att betala in den extra avtalspensionen.

– Titta vilka arbetsgivare du haft och jämför lönesumman med kontrolluppgiften från Skattemyndigheten, säger Conny Andersson.

Ett annat tips från Conny Andersson är att man kan omvandla sin sista arbetstidsförkortningsdag till avtalspension, vilket kan vara bra om den är på väg att brinna inne.

Pensionen

  • 2015 fick en pensionär i genomsnitt ut 11 000 kronor i månaden i allmän pension. Det motsvarar i genomsnitt 45 procent av den tidigare lönen. De flesta som arbetar i Sverige har någon form av tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Pengarna till tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren.
  • I takt med att den allmänna pensionen minskar kommer tjänstepensionen att bli en viktigare del av den totala pensionen. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension.
  • I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Men det finns en del företag som struntar i pensionsavtal. De kanske i stället lockar med lite högre löner. Då bör du tänka på att själv pensionsspara så mycket du kan för att kompensera. Du som har en månadslön på 25 000 kronor behöver exempelvis spara minst 1 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Du som tjänar 45 000 kronor i månaden behöver spara minst 4 000 kronor.
  • Även du som har tjänstepension rekommenderas att ha ett privat sparande i form av en kapitalförsäkring eller i ett investeringskapitalkonto.