Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

Åsikter

KRÖNIKA


”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter. Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra”, skriver Josefine Krantz.


Jag går ofta och tänker på några tidningsurklipp som jag fått av en av våra tidigare avdelningsordföranden. Rubrikerna som står att läsa är bland annat ”Målare ska inte bli med barn”, ”kvinnor lämnar målaryrket” och ”jag vill bli målare, vad har hon för chanser?”


Ämnen som tas upp i dessa artiklar är allt ifrån diskriminering, att kvinnor inte passar i branschen, problem med att få till skilda omklädningsrum för män och kvinnor till att det ska startas kvinnliga nätverk.


LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front


Hm, hur känner jag igen detta? Jo det är exakt samma envisa frågor som vi jobbar med  idag – och då ska man veta om att dessa tidningsklipp är från mellan 60- och 90-talet. Hur ska man känna inför det egentligen? Misstro att det någonsin ska gå att få till en förändring, hopplöshet och ilska?


Ja till en början finns alla dessa känslorna i kroppen. Men sen börjar jag tänka på kvinnorörelsen och vad den under åren har lyckats förändrat i samhället. Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat för sina och andras rättigheter.


Det är inte en dag att fira, det är en dag att minnas och uppmärksamma. Minnas de kvinnor som skapat en ljusare framtid för sig själv och för andra. Uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som kvinnor fått och får utstå.


LÄS ÄVEN: Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”


Ingen har under hösten och vintern kunnat missa den moderna kvinnorörelsen i form av bland annat  #metoo och #sistaspikenikistan. Vi har allt att vinna på att lyssna till det samlade kvinnovrål som ljuder att nu får det fan vara nog.


Nu är rösterna återigen höjda och ett guldläge för förändring. Glöm misstron och hopplösheten, knyt istället näven mot skyn i en symbol för kamp. För vi kan alla göra aktiva handlingar som kan leda till förändring.


Vi kvinnor kan stå upp för varandra. Vi kan stötta och stärka varandra att orka med vardagen i en mansdominerad bransch där vi varje dag måste bevisa att vi har rätt att höra till. Vi kan under våren gå till våra sektioners årsmöten och nominera de fantastiska tjejer som jag vet finns där ute. Stötta dem som kan tänka sig att ta en ledande position.


Vi kan själva ta en aktiv del av vårt förbund, vara en del av den utåtriktade verksamheten och berätta att vi finns och vi  är här för att stanna. På arbetsplatserna kan vi tillsammans säga att vi inte längre accepterar att kvinnor inom målarbranschen tjänar en procent mindre än våra manliga kollegor.


LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier


Det är bara några exempel på vad vi som kvinnliga medlemmar i Målareförbundet kan göra för att vara med och skapa förändring. Till slut kan vi kanske bocka av frågorna från tidningsurklippen – inte bara som gamla envisa frågor utan som avklarade och glömda frågor.


Med de tankarna så släpper jag hopplösheten, sträcker på mig, knyter näven och tänker på orden från BWI-kongressen Amandla: ”Power to the woman”.


Josefine Krantz

målare och förtroendevald samt Mira-ansvarig i ÖrebroMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-08 12:55


Mer Åsikter

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor