• Bilden föreställer en man iklädd en grå tröja som sitter på en orange stol mot en vit bakgrund. Mannen har kort, mörkt hår, skägg och glasögon.

    Robin Dahlin Appelqvist.  Foto: Helena Forsberg

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.

Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?

– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna Målareförbundet, det känns lite tungt. Jag har fått jobb som verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Varför har du bytt bransch?

– Det var en del tillfälligheter. Jag fick lämna lack för jag var inte på plats tillräckligt mycket. Har upplevt att jag är lite besvärlig, men de var noga att påpeka man får absolut vara aktiv i facket. Jag slets mellan det fackliga, politiska och att vara på jobbet – det slutade med att vi träffade en överenskommelse

LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Gandhi, Tess och min son”

– Jag hakade på rostskyddsmålning på Hagbloms. De visste om att jag var fackligt aktiv och jag hade en bra dialog med cheferna. Men jag hade kunnat hamna i Göteborg eller någon annanstans och det blir svårt med familjen. Jag fick erbjudande om anställningsintervju på Hyresgästföreningen som verksamhetsutvecklare. Det kändes kul och utmanande. Jag hade gärna jobbat fackligt eftersom det är något jag brinner för. När allt blev så tokigt och detta dök upp kändes det som ett bra steg.

Vad var det som lockade med ditt nya jobb?

– Det påminner mycket om det fackliga arbetet. Just att få hjälpa människor tilltalar mig mycket. Jag bor i Kalmar och där finns också kontoret men jag behöver resa en del till Torsås, Öland och Oskarshamn fördelen är att jag kan styra lite själv.

LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Den sjuka jobbstressen”

Vilka arbetsuppgifter har du?

– Delvis föreningsstöd, försöker lösa problem, jobbar mycket mot allmännyttan tillsammans med de förtroendevalda för att skapa en god samtalston och sätta fokus på att ha de boendes perspektiv när man vidtar åtgärder, behjälplig i opinionsbildning, jag ska göra enkätundersökningar hur boende upplever sitt område. Det är ett sätt att skapa engagemang så de kan vara med och påverka. Jag försöker ge de boende en röst. Man kan på sätt och vis säga att Hyresgästföreningen är hyresgästernas fackförbund.

Vilken erfarenhet har du i bagaget som du har användning av i ditt nya jobb?

– Jättemycket. Att jag fått utveckla mitt skrivande genom krönikorna gör sitt till eftersom jag behöver skriva och kommunicera med politiker och förtroendevalda. Möten med medlemmar, att träffa personer med olika bakgrund och behov ger jättemycket.

LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Häxjakt på fackligt aktiva”

– De utbildningar jag fått genom facket: ledarskapsutbildningar, mötestekniska utbildningar. Hur man tacklar problem. Ofta räknas de hårda värdena men det är viktigt att se vad solidaritet och gemenskap betyder.

– Det är mer känslosamt än vad jag kunnat tänka mig att faktiskt stänga den här dörren och gå vidare till något annat.

Vad kommer du sakna med Målareförbundet?

– Jag har fått så mycket stöd från anställda och förtroendevalda. Det är ett förbund som har nära till sina medlemmar. Min uppfattning är att det är få förbund där man har de möjligheter till utbildning och närheten till högsta ledningen som man har i Målareförbundet – det är väldigt fint. Jag kommer sakna kontakten med dig.

Vilka fackliga uppdrag hade du som du nu lämnar?

– Jag blir utfasad kan man säga. Jag sitter i styrelsen i avdelningen, har gjort lite smått och gott bland annat krönikor till Målarnas facktidning, lokalt fackligt arbete i sektionen Kalmar.

LÄS ÄVEN: ”Dags att släppa oss män fria”

Du är också engagerad politiskt för Socialdemokraterna, är det något du fortsätter med?

– Ja, jag är ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Inför valet har jag hamnat på kommunfullmäktigelistan nominerad av min s-förening. Arbete och bostad är mina kärnfrågor. De erfarenheter jag fått från det fackliga speglar hur jag agerar när jag får chansen att försöka påverka. Jag vill slå ett slag för fler fackliga i politiken.

Varför är det viktigt med fackliga representanter i politiken?

– Har man tålamod att sitta med och lära sig hur det fungerar så lär man sig mycket, det är viktigt att ha en politisk medvetenhet. På många ställen är politikerna till stor del akademiskt skolade, vilket är jättebra att de finns, men det krävs att det finns människor med annan typ av bakgrund också. Arbetare och fackligt förtroendevalda som upplevt verkligheten på ett lite annat sätt kan bidra med den kunskapen och vet vad vissa politiska beslut har för konsekvenser i arbetslivet.

LÄS ÄVEN: Robin Appelqvist: ”Varför ska vi, som har det bra, bry oss?”

Du har varit krönikör i Målarnas facktidning. Fortsätter du att skriva och debattera i andra sammanhang?

– Jag fick några veckor in i provanställningen erbjudande från LO-distriktet att vara med och blogga inför valet så jag kommer få utlopp för det behovet som skapats. Kan hända att jag fortsätter min fackliga aktivitet i Handels som jag blir att tillhöra i och med den här anställningen.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

Fotnot: Du kan hitta krönikor skrivna av Robin Dahlin Appelqvist här.