• Foto: Robbin Norgren (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. 
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.

Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes till sjukhus.
– Räddningstjänst och polis tillkallades omgående. Personen omhändertogs först med våra egna insatser och sedan av ambulanspersonal, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, till Dagens Arbete.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Mannen fördes till sjukhus och det konstaterades senare att han fått lättare skador. Hur olyckan gått till ska polisutredningen visa. En förundersökning gällande arbetsmiljöbrott inleddes med en gång och platsen där olyckan inträffade spärrades av för teknisk undersökning. Arbetsmiljöverket är informerat.

Ytterligare två dödsolyckor innebär att i år har hittills 12 personer avlidit i sitt arbete. I april var det en man i 60-årsåldern som omkom i Helsingborg. Mannen blev klämd mellan en lastbrygga och en lastbil. Polisen som utreder händelsen som en arbetsplatsolycka har säkrat en film från en övervakningskamera.
En arbetsplatsolycka med dödlig utgång inträffade också i Ånge. Det var en man som skadades i samband med arbete med en lastbil. Skadorna var så svåra att han avled på platsen.

Helena Forsberg