• Jesper Jinesjö och Daniel Läth ger ny energi till skolinformation i avdelning 3. Foto: Privat.

INSÄNT

Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och informerat för blivande målare i yrkesgymnasium och vuxenutbildningar runt om i avdelningen. Turnén fortsätter nu under våren.

Det har varit väldigt anmärkningsvärt att skolinformationen inte har varit fungerande i vår avdelning tidigare. Lärarna runt om i de olika skolorna är så otroligt glada över att vi äntligen har fått någon form av struktur och ny energi in i vår skolinformation som får eleverna att faktiskt förstå budskapet vi vill förmedla.

LÄS ÄVEN: Stefan Lövstrand: ”Att möta ungdomarna är roligast”

Vi har gått ifrån det gamla konceptet som bara utgick ifrån att gå upp och prata utifrån ett papper och egna erfarenheter, till att ha skapat presentationer som är effektiviserade och speciellt utvalda med specifikt information som är riktat till de olika årskurserna samt vuxenutbildningarna.

Vi strävar hela tiden efter att försöka utveckla och förbättra våra presentationer efter varje informationstillfälle. Vi försöker att arbeta under sådana sätt att eleverna ska känna av vår energi och engagemang i det vi gör, men även att eleverna ska få möjligheten och modet att bli delaktiga under varje sekund av varje presentation.

När vi har använt oss av det nya konceptet och presentationerna så har vi enbart fått positivt bemötande från både elever och lärare.

Efter våra presentationer så har vi fått höra:

”Vad glad jag blir att ni äntligen har hittat ett sätt som verkligen når fram till eleverna!”

”Jag trodde aldrig att ni skulle få eleverna att börja prata och diskutera fackliga frågor.”

”Det känns så skönt att ni äntligen har ett strukturerat informationsmaterial som är användbart!”

LÄS ÄVEN: LO:s ungdomsforum – en kraft att räkna med

Det här är bara några enstaka saker som vi har fått höra när vi har varit ute och testat det nya materialet som vi har tagit fram under vår egen fritid. Allt för att de blivande målarna ska få så bra förutsättningar som möjligt inför deras steg in i måleribranschen.

Skolinformationen för blivande målare är en så otroligt viktig del för att de ska få de bästa förutsättningarna ute i arbetslivet. Det är vårat ansvar att förbundet syns men även att vi skolinformatörer förmedlar kunskap om hur våran bransch och hur den svenska modellen fungerar.

LÄS ÄVEN: Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

Det är viktigt att informationen hålls så lättsamt, roligt, och pedagogiskt som möjligt. För om eleverna inte förstår vad vi vill förmedla så kan de inte heller ta vara på den informationen.

Kunskap är makt, och om vi överhuvudtaget ska ha en framtid i fackföreningsrörelsen så måste vi satsa på just framtiden, de unga.

Jesper Jinesjö
Daniel Läth