• Bilden föreställer en spiral bestående av dussintals förgglada moasaikfönster som ringlar upp längs ett kupolformat tak. I mitten är ett runt fönster som släpper in starkt ljus.

    Foto: Pixabay

DEBATT

”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig systematisk underhållsplan, så kan fönsterbranschen bli byggsektorns pionjär inom den cirkulära ekonomin”, skriver debattörerna.

Renovera och underhåll träfönster vart 13:e år och skapa därmed ett fönsterkretslopp på drygt ett sekel. Konstruera nya fönster med återvinningsbara komponenter och inför en miljöavgift på nya fönster och deponiavgift på kasserade fönster. Skapa en obligatorisk, manuell återvinning där man tillvaratar alla fraktioner i ett fönsterparti (trä, glas, aluminium, stål, kitt, persienner, plast, gummi etc.).

LÄS ÄVEN: Målning av fönster stoppades i miljonprogrammet

Detta vinn-vinn-förslag ger förutom bättre miljöprestanda och fastighetsekonomi, en ökad arbetsmarknad runt hela Sverige inom återvinningsbranschen och sammantaget avseende fönstersektorn – en samhällsekonomisk vinst.

Bostadsmarknaden i Sverige består av cirka 2,6 miljoner lägenheter och ungefär 2,1 miljoner småhus. Antalet fönster och fönsterdörrar är säkert tiodubbelt större. Fönster är med andra ord en gigantisk del av Sverige. Alla ser dem och alla har fönster.

Det saknas emellertid tydliga och konkreta politiska signaler anno 2018. Fortfarande gäller visionspolitik och luddig ekonomisk målstyrning. Låt fönstersektorn bli den första cirkulära ekonomin, vilken inte är en skyddad verkstad.

Ett av EU:s krav inom den cirkulära ekonomin är att medlemsländernas parlament tar fram ekonomiska incitament för att starta upp en konkret cirkulär ekonomi. Riksdagen kan till exempel erbjuda stöd till fönsterfabriker och fönsterrenoverare, via stiftelser och universitet, så att dessa kan skapa fönsterpartier som är enkla att materialåtervinna och underhålla i minst ett sekel.

LÄS ÄVEN: Asbest i fönsterkitt är vanligare än befarat

Vi behöver med andra ord nya smarta affärsmodeller för den cirkulära fönstersektorn. Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig systematisk underhållsplan, så kan fönsterbranschen bli byggsektorns pionjär inom den cirkulära ekonomin.

Fönstersektorn kan peka både på möjliga framtidslösningar och innovationer samt en ekonomisk affärsnytta inom alla led. För fönsterfabrikernas, fönsterrenoverarnas och speciellt för fastighetsägarnas väl och ve. Sist men inte minst för vårt hållbara, kretsloppsanpassade Sverige.

Den cirkulära ekonomin är ytterst politisk och miljöfrågor är ju ett politiskt område utan svåra låsningar, där Auktoriserat Fönsterunderhåll förväntar sig både ekonomisk styrning och resultat.

Alla partier vurmar för miljön, men var och hur fortsätter vi?

LÄS ÄVEN: Miljötänk på stark frammarsch

Det är dags att skifta fokus till bygg- och fastighetsbranscherna. Implementera LCA/livscykeltänkandet i byggprocesserna. Låt oss börja den cirkulära ekonomin inom byggbranschen med en viktig nischprodukt som alla ser och har: fönster.

Vi får delvis nya affärsmodeller, det kommer att utvecklas smartare tjänster och samarbeten, energianvändningen kommer att minska och på sikt en cirkulär skatteväxling där råvaror beskattas.

Om fönsterfabrikerna, fönsterrenoverarna (målerier, fönsterhantverkare, glasmästerier), myndigheter, akademier, forskningsstiftelser och politiker samverkar, kan den cirkulära fönstersektorn snart bli verklighet.

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn.

Åke Lönndahl, Kennert Aronsson och Anders B Lindström
Auktoriserat fönsterunderhåll