Söndagen den 19 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • Bilden är ett sepiafärgat fotografi föreställande en gråtande person med ansiktet i händerna.

    Foto: Pixabay

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Nyheter

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.


Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit utsatta för sexuellt eller fysiskt våld, visar statistik från världshälsoorganisationen WHO. Det är inte ovanligt att övergreppen sker på arbetsplatsen.


En kartläggning nyligen genomförd av LO visar att problemet även finns på svenska arbetsplatser; bland LO:s kvinnliga medlemmar hade tio procent ha blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet under det senaste året.


Den svenska fackliga biståndsorganisationen Union to Union har nu tagit fram en rapport på hur den fackliga rörelsen arbetar globalt för att få bukt med sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet.


– Rapporten visar tydligt att facken är en väl organiserad kraft mot den diskriminering som pågår på arbetsplatser världen över, säger Union to Unions chef Kristina Henschen.


LÄS ÄVEN: Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler


I rapporten belyses olika faktorer som möjliggör eller direkt orsakar sexuella trakasserier i arbetslivet. En av de viktigaste är maktobalans – kvinnor som arbetar under osäkra förhållanden drabbas i större utsträckning av övergrepp.


Tillsammans med ett normaliserande av kränkningar leder detta inte sällan till att drabbade kvinnor dessutom låter bli att anmäla.


Rapporten lyfter dock även konkreta insatser som gjorts av olika fackförbund i världen. Det kan handla om utbildningar och informationskampanjer, men även innovativa initiativ såsom ett kanadensiskt projekt med specialutbildade så kallade kvinnoförsvarare på arbetsplatserna.


Dessa ger stöd till utsatta kollegor och hjälper till med anmälningar. Denna modell har testats i Indien av det globala transportfacket (ITF), som vittnar om att det verkar fungera.


Utbildande insatser riktade till män är dock inte lika vanliga – även om rapporten understryker betydelsen av sådana för att förändra attityder och motverka ”macho-jargong” på arbetsplatserna.


LÄS ÄVEN: Efter #metoo: Regeringsmöte mot sextrakasserier på jobbet


En annan sak som lyfts är behovet av ett internationellt regelverk på området.


– De globala facken understryker i rapporten att det är viktigt att det finns nationella lagar kring sexuella trakasserier och könsrelaterat våld. Lagarna kan nämligen fungera som ”dörröppnare” för att ta upp frågorna i förhandlingar om kollektivavtal, säger Union to Unions policy- och programhandläggare Ruben Wågman.


I juni ska en sådan konvention för första gången diskuteras på den internationella arbetsorganisationen ILO:s internationella arbetskonferens i Genève.


Chris Smedbakken

christina.smedbakken@mittmedia.se
LÄNK: Rapporten “Stop Gender-Based Violence at Work – The Struggle of the Global Unions”


LÄNK: Rapporten ”Kvinnlig fägring och machokultur? – Sexuella trakasserier i arbetslivet bland LO-förbundens medlemmar”


LÄS MER: Fler artiklar som berör sexism och sexuella trakasserier på jobbet kan du läsa här.

UNION TO UNION


Union to Union samordnar LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden ett hundratal fackliga utvecklingsprojekt i lika många länder.


Det innebär stöd till fack över hela världen. Projekten handlar bland annat om att stärka organisering, utbilda medlemmar om de mänskliga rättigheterna i arbetslivet och kollektiv förhandling, samt att stötta påverkansarbete.


I Sverige arbetar Union to Union med att skapa medvetenhet om globala arbetsmarknadsfrågor, det fackliga utvecklingssamarbetet och vikten av bra arbetsvillkor i alla världens länder.


Källa: Union to Union
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-04-19 14:31


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor