Söndagen den 19 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

 • Inte så lätt som det ser ut. Sofia Broman, Anna Hansson och Mika Svedby får göra många försök innan de är nöjda. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Allan Sörensen granskar resultatet av sin ådringsmålning. Han har anlag i sina ådror. – Min mamma var konstnär, säger han. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • De gamla takterna sitter i. Stig Nilsson har varit lärare i många år på Bräckegymnasiets målarlinje. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Specialverktygen är ganska dyra, men deltagarna får låna dem av Bräckegymnasiet och Stig Nilsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Det är en konst att få rätt mängd pigment när man blandar till färg med filmjölk. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Drömmen hade varit att kunna lära sig mer och få använda det i arbetet, säger Sandra Wahlin. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Nu har vi i sektionsstyrelsen funderingar på att starta kvällskurser i hur man skriver motioner och avtalsförslag, avslöjar Anna Ekman, ordförande i sektion 4, Göteborg. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag tror att dekorations och ådringsteknik är på väg tillbaka, säger kursledaren Stig Nilsson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag tycker det är positivt att komma ut och träffa folk och samtidigt lära mig något nytt, säger Anna Hansson, Lakfors Måleri AB. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Det ser enkelt ut när Stig Nilsson målar men när man själv ska göra det blir resultatet inte detsamma, menar Jessica Gross Tuvström. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag uppskattar att facket bjuder på mat innan kvällskursen börjar, säger Mathias Henriksson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – När jag såg Roomservice på TV tyckte jag det såg häftigt ut. Jag vill gärna prova det hemma, säger Niklas Johansson. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Om man skulle gått en sån här kurs någon annanstans hade det kostat tusentals kronor. Jag är jätteglad att jag kom med, säger Ninni Lundberg. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Sektionsstyrelsens satsning blev en succé och överträffade alla förväntningar. Nu funderar Anna Ekman och Patrick Avonds på att starta andra aktiviteter. Foto: Fotograf Siv Öberg

Dekoration och ådring: Gammal teknik får nytt liv

Nyheter

När Målareförbundets Sektion 4 i Göteborg startade en gratiskurs i Dekorations- och ådringsteknik blev det succé.

– Intresset var så stort att vi inte kunde ta emot alla, säger ordförande Anna Ekman.


Patrick Avonds från sektionsstyrelsen, kommer körande i full fart med firmabilen lastad med en massa portionsförpackningar. Han parkerar utanför Uppfinnargatan 1 och tar i snabba kliv trapporna upp till fjärde våningen med förpackningarna i ett par kassar.


Snart droppar målarna in, en efter en efter en lång arbetsdag. De bänkar sig för att äta en bit mat innan kursen startar. Facket bjuder på pastasallad.


– Vi skickade ut information till medlemmarna via avdelningen och annonserade i Målarnas Facktidning. Intresset blev större än vad vi hade räknat med, konstaterar Anna Ekman.


LÄS ÄVEN: Här målas det som år 1900


Hon och Patrick är mer än nöjda över sektionsstyrelsens satsning.


– Vi fick in 30 anmälningar till den här kursen, men kunde bara ta emot 20. Vi hade inte plats till fler, säger hon.


– Men eftersom vi får låna Bräckegymnasiets verktyg, har det inte kostat sektionen så mycket, menar hon.


– Det är ju svårt att få folk att bli fackligt aktiva. Därför försöker vi hitta saker som intresserar medlemmarna, säger Patrick.


Onsdagskvällarna har blivit veckans höjdpunkt för deltagarna i kursen Dekorations- och ådringsteknik som leds av Stig Nilsson i Bräckegymnasiets lokaler på Hisingen.


Stig har laddat upp med tre liter filmjölk som står på bordet. Men den är inte avsedd att ätas, förklarar han. Den ska användas till kvällens ådringsteknik: Konsten att förvandla svensk fur till tropisk mahogny.


– Det här är ett bra sätt att spara regnskogarna, säger Stig Nilsson entusiastiskt och plockar fram en låda penslar och några burkar bränd terra och umbra.


– Man kan även blanda färgpigment med öl eller cocacola, men filmjölk har en fastare konsistens och rinner inte så mycket. Visst finns det kemikalier man också kan använda. Men de är både dyrare och sämre, förklarar han.


LÄS ÄVEN: Gamla byggnader får Dennis i spinn


Efter pastasalladen blir det en kort teoretisk genomgång. Stig Nilsson visar hur man blandar pigment och filmjölk och hur man använder penslarna för att få fram det rätta ådringsmönstret. Först mönsterläggning och sedan piskning nerifrån och upp och stöppling med svamp. Stig Nilsson demonstrerar på en liten spegeldörr.


Efter genomgången är deltagarna ivriga att prova själva. Men de får nöja sig med att träna på papper. Resultatet blir inte riktigt det samma som på trä, men när den sista behandlingen med shellack stryks på, blir det målade pappret blankt och ytan påfallande likt trä.


– Men eftersom shellack torkar snabbt kan man inte använda det på för stora ytor, upplyser Stig Nilsson


Deltagarna får använda skolans verktyg och Stig Nilsson har också med sig en väska med penslar och tillbehör som han delar ut.


– Ta gärna och lek fram lite olika mönster med penslar, svampar, gummiskrapor och kammar, uppmanar han.


LÄS ÄVEN: Lär sig nytt om det gamla


I lokalen finns några rullbord som de kan lägga papperna på. Andra väljer att fästa upp pappret på väggen innan de sätter igång att måla. Det är lite svårare.


– I vanliga fall ska man ju vara stadig på hand när man målar. Nu ska man tvärtom skaka lite istället för att få ett så bra resultat som möjligt. Det är roligt och Stig är duktig på att lära ut, säger Jessica Gross-Tuvström, som arbetar på Målab.


Therese Johansson har letat efter en sån här kurs länge. I säkert tio år. Visst finns det en del, menar hon. Men kurserna är många gånger dyra och i de fall de finns någon annanstans, skulle det innebära långa resor för henne. Nu har hon äntligen hittat det hon sökt på nära håll. Utan att det kostar skjortan.


– När jag fick reda på att facket skulle starta en kurs i dekorationsmåleri var jag höggravid, men jag anmälde mej i alla fall och släpade mej hit de första gångerna. Pappa ställer upp och skjutsar mej, säger hon.


LÄS ÄVEN: Klenoden fick nytt liv


Mika Svedby är också föräldraledig och tycker det är bra att komma ut en kväll i veckan för att hålla igång och utveckla sitt hantverkskunnande.


– När jag gick målarutbildningen hade vi en del ådringsteknik och jag tyckte det var skitskoj. Jag har länge velat att facket skulle satsa på det, så jag är jätteglad att jag får möjlighet att lära mej mer, säger hon.


Även Allan Sörensen är helnöjd:


– Jag har hjälpt en del gubbar som sysslat med dekorationsmåleri. Det är väldigt roligt att se hur de jobbar. Det har inte funnits såna här kurser i Göteborg tidigare. Det är fantastiskt att man nu får möjligheter att lära sig en del. Jag hoppas det blir en fortsättning, säger han.


LÄS ÄVEN: Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?


Sammanlagt blir det sju kurstillfällen. Från 17.00 till 20.00 varje onsdag. Stig Nilsson har lång erfarenhet av både hantverksteknik och undervisning. Han började som lärare redan 1975 och hade eget måleri mellan 1999-2003. Då levde han på dekorationsmåleri.


Han arbetade bland annat med att renovera stora delar av Haga i samarbete med olika antikvarier och ådringsmålade över 200 dörrar. 2003 började han som lärare på Bräckegymnasiets målarlinje.


– Det är för jäkligt att en så stor stad som Göteborg, med så många gamla fina kulturbyggnader, inte satsar mer på att utveckla yrkeskunnandet för att kunna renovera fastigheterna.


– Det är ju bra att målarfacket tar initiativ till den här kursen, men var finns branschföreträdarna och måleriföretagen? Det här är ju ett utmärkt sätt att få fler att bli intresserade av målaryrket, framhåller han.


LÄS ÄVEN: Tapeter skapas med teknik från 1896


Idag är det inte så många beställare som efterfrågar ådring eller marmorering. Men trenderna svänger och det som är högsta mode idag, kommer garanterat att vara ute i morgon. Att leva enbart på dekorationsmåleri är inte så lätt. Men det är aldrig fel att ha ett brett yrkeskunnande. Det kommer förr eller senare att löna sig, menar Stig Nilsson.


– Det finns inga fasta priser när det gäller dekorationsmåleri. Det är en förhandling man måste göra med beställaren och beror på hur många överlaseringar man kommer överens om. Men mellan 2 000-3 000 kronor för att ådringsmåla en dörr är rimligt, upplyser han.


Han går runt mellan deltagarna och ger lite råd under tiden de jobbar.


– Dom är som svampar. Dom suger ju åt sej allt, säger Stig Nilsson med ett leende.


Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-04-30 11:02


Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska a...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt pro...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och ...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handb...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets ...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förs...

Kvinna avliden efter fallolycka i gruva

Under fredagen skadades en anställd vid LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna vid ett fall fr...

Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

Antalet asbestrelaterade dödsfall i världen brukar beräknas till cirka 100 000 årligen. E...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor