• Anna Widholm och Elin Larsson kammade hem SM-gulden i fordonslackering respektive måleri. Foto: Helena Forsberg/Montage

 • Foto: Helena Forsberg

 • För besökarna fanns det en hel del aktiviteter att prova på. Bland annat skapandet av ”analoga Snapchat-filter”. Foto: Helena Forsberg

 • Foto: Helena Forsberg

 • Britta Spencer. Foto: Helena Forsberg

 • Domarna Stephan Hven och Björn Nilsson. Foto: Helena Forsberg

 • Innan färgen kunde användas i fordonslackeringen behövde den blandas till. Foto: Helena Forsberg

 • Fordonslackering. Foto: Helena Forsberg

 • Fordonslackering. Foto: Helena Forsberg

 • Fordonslackering. Foto: Helena Forsberg

 • Anna Widholm tog hem guldmedaljen i fordonslackering. Foto: Helena Forsberg

 • Måleri. Foto: Helena Forsberg

 • Måleri. Foto: Helena Forsberg

 • Elin Larsson tog hem guldmedaljen i måleri. Foto: Helena Forsberg

 • Måleri. Foto: Helena Forsberg

 • Måleri. Foto: Helena Forsberg

 • Allt kring tävlingsbåsen gick i måleriets tecken – till och med prydnaderna. Foto: Helena Forsberg

Mellan 25–27 april pågick i Uppsala Yrkes-SM – Sveriges största satsning för att öka intresset för gymnasiala yrkesutbildningar. Under de tre intensiva dagarna tävlade bland andra några av Sveriges skickligaste målare och lackerare om SM-titlar och platser i yrkeslandslaget.

Under fredagen 27 april korades vinnarna i måleri och fordonslackering. Vinnaren i måleri blev Elin Larsson, 20 år från Stockholm. Britta Spencer kom på andraplats och Stina Granberg på tredje.

Guldmedaljen i fordonslackering togs hem av Anna Widholm, 20 år från Västerås. Silvret här gick till Maximilian Hiller, och bronset till Camilla Pettersson.

Målar-medaljören Elin Larsson berättar att vinsten kom som en smärre chock. Ögonblicket då domarna ropade ut hennes namn kommer hon aldrig att glömma.

– Jag kommer alltid att minnas hela tävlingen, men det var nog chocken att det ändå gick så pass bra som jag kommer att minnas mest, säger hon.

Den största utmaningen under tävlingen tycker hon var att hålla tiden.

– Det var lite kämpigt, men det gick. Min taktik var att försöka ta en sak i taget. Jag förberedda mig genom att träna så mycket jag kunde, och försökte ha en bra planering att öva utefter, säger hon.

LÄS ÄVEN: TV: Följ med på Yrkes-SM 2018

Björn Nilsson var en av domarna i måleritävlingen, och kommer även att coacha yrkeslandslagets förberedelser inför VM. Han berättar att Elins seger var ett enhälligt beslut från domarnas sida.

– Elin var jätteduktig. Hon gjorde en jättefin tapetsering och bildöverföring. Hon ligger i topp på alla moment, och har en hög jämnhet. Hon är förhållandevis överlägsen på så sätt. Elin ligger i topp, men alla de tre som gick vidare till målerilandslaget var överlägsna i tävlingen, säger han.

I juni tar Elin Larsson studenten, och väntar just nu på besked om ett jobb. Sedan hoppar hon på förberedelserna inför Yrkes-EM i Budapest i september. Vem av de tre målar-medaljörerna som sedan får representera Sverige i Yrkes-VM i ryska Kazan nästa år kommer att avgöras genom ett kval i januari.

Lackerarnas guldmedaljör Anna Widholm hade inte heller räknat med att vinna tävlingen.

– Jag hoppades på en pallplats, men trodde inte att jag skulle vinna. Jag blev lite snopen, säger hon.

Hon berättar att hon inledningsvis inte ens hade tänkt delta i tävlingen.

– Det var min lärare från Falun som tjatade på mig, och sedan hörde jobbarkompisarna att jag funderade på det och då började de tjata också. Jag ångrar mig inte, säger hon.

LÄS ÄVEN: Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

För henne var den största tävlingsutmaningen att skärma av omgivningen medan hon arbetade – och att inte vara nervös.

– När jag väl fokuserade och inte tänkte på alla människor gick det bra – men så började jag tänka på dem, och då blev jag nervös. Man brukar ju inte vanligtvis jobba med folk som står och tittar på en. Men nervositeten var värst första dagen, sedan släppte det hyfsat, säger hon.

En av de saker hon kommer att ta med sig från tävlingen är den positiva gemenskapen mellan deltagarna.

– Man blev ju som en familj allihopa. Vi hjälpte till att hålla lite koll på varandra. Jag kommer att minnas dem jag tävlade med, för dem tyckte jag om. All var på samma nivå – lika nervösa, säger hon.

Hon jobbar just nu på Möller Bil i Västerås, och på fritiden ägnar hon sig främst åt sina tre hästar och fri dressyr.

– Jag får tyvärr inte ta med hästarna till VM i Ryssland, men då får väl mamma rycka in, säger hon.

LÄS ÄVEN: Kvinnorna kommer på bred front

Johanna Linder är tävlingsledare för Bilproffs som har fem tävlingsyrken vid Yrkes-SM, där fordonslackering är ett av yrkena. Bedömningarna vid tävlingen gjordes av representanter från fyra lackleverantörer och en huvuddomare. Johanna berättar att det var jämnt mellan de tävlande, men att Anna Widholm imponerade mest.

– Anna vann, och hon var bäst. Hon är noggrann, har en stor vinnarskalle och en god inställning till sin tävlingsanda. I den sammantagna bedömningen, och intervjuerna med deltagarna om vad de har för mål, kom Anna ganska naturligt ut som den som var tydligast med vad hon ville, säger hon.

Hon tycker att det är positivt att det var tre tjejer och en kille i finalen.

– Det speglar att det finns ganska mycket tjejer i lackeringsbranschen – och att tjejerna konkurrerar på lika villkor, säger hon och fortsätter:

– Vi letar hela tiden efter ambassadörer som kan bli goda förebilder och väcka intresse för gymnasiets yrkesprogram bland ungdomar och föräldrar. Alla fyra deltagarna i tävlingen var goda kandidater, och Anna kommer att bli en väldigt bra ambassadör för fordonslackering.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Video: Följ med på målarnas Yrkes-SM (även intervju med målaren Amanda Andersson)

.solidtango-embed#sl7p7ngoc5e { position:relative; padding-bottom:56.25%; padding-top:0px; height:0; overflow:hidden; }.solidtango-embed#sl7p7ngoc5e iframe { position:absolute; top:0; left:0;}