• Jenny Störvold och Elin Swartz är förbundets två första kvinnliga RSO. Foto: Privat/Montage: Chris Smedbakken

Elin Swartz och Jenny Störvold har utsetts till regionala skyddsombud (RSO). Det är förbundets två första kvinnliga RSO och därmed tar förbundet ytterligare steg för att uppnå en bättre jämställdhet i organisationens olika led.
– En mix av alla är alltid det bästa, men jag tycker inte man behöver haka upp sig på kön, säger Elin Swartz.

Jenny Störvold är verksam i den nordligaste Region 3, medan Elin Swartz hör till den sydligaste Region 1.

– Det känns jättekul och spännande. Arbetsmiljö- och skyddsfrågor är det jag tycker är intressantast generellt, säger Jenny Störvold.

LÄS ÄVEN: Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Styrelsen för avdelning 10 som Jenny Störvold tillhör tyckte det behövdes ett regionalt skyddsombud i Jämtland och valet föll på henne.

Nu i maj ska hon gå Bättre arbetsmiljö-utbildningen (BAM) sen finns också uppföljaren Särskild arbetsmiljöutbildning (SAM). Det finns också utbildningar i arbetsrätt.

– Målareförbundet håller egna kurser i BAM men jag ska gå den tvärfackliga genom ABF eftersom den låg bättre i tid, säger Jenny Störvold.

Hon tror att mycket av tiden i början kommer att gå till att lära sig av andra och åka ut tillsammans med andra skyddsombud för att sedan kunna åka ut på skyddsronder på egen hand.

– Jag känner att det är det av mina uppdrag jag vill prioritera.

Hon berättar att region 3 någon gång per år samlar alla sina RSO för gemensamma skyddsronder i en stor insats på utvald ort. Då hjälps skyddsombud åt från avdelning 5, 9 och 10.

LÄS ÄVEN: ”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Jenny Störvold tror det är jätteviktigt för utvecklingen av Målareförbundet att kvinnor får ta plats.

– Det är viktigt att det finns kvinnor som jobbar för kvinnliga fysiska och psykiska arbetsmiljöfrågor, som inte alla män förstår, så kvinnor blir kvar i branschen.

Hon ger som exempel arbetskläder och skor som inte är anpassade för kvinnliga former och storlekar, verktyg för mindre händer, omklädningsrum, jargonen och den psykiska arbetsmiljön.

Elin Swartz har från och till jobbat halvtid fackligt i avdelning 2. Hon tycker om variationen och passar på när hon får chansen. När hon jobbar fackligt blir hon trött i huvudet på ett helt annat sätt och säger med ett skratt att när hon är ute och målar har hon semester.

På företaget har hon varit medbestämmande ombud (MB) sedan 2012. Hon har inte velat ta på sig skyddsbiten utan tycker att någon annan kan göra det.

– Det är bra om vi är flera som kan samarbeta.

LÄS ÄVEN: Anna Widholm och Elin Larsson tog hem SM-guldet

I höstas gick hon BAM och fick i februari frågan från avdelningen om att jobba heltid det här året med avtalsövervakning kombinerat med medlemsrekrytering och medlemsvård samt RSO-arbete.

– Det känns skönt att kunna få ägna sig åt det fackliga på heltid under en period.

Den första delen av året har hon ägnat framförallt åt medlemsrekrytering, men nu har hon också gått introduktion med RSO Ulf Sundin.

– Vi var ute på företag och gick igenom några arbetsplatser så till sommaren ska jag ut på mer RSO uppdrag.

Elin Swartz vill med sitt fackliga engagemang vara ute och väcka folk lite. Hon tycker målarna i allmänhet är dåligt insatta. Att det lätt blir att man bara gör det chefen säger utan att reflektera över vad som är rätt och vad som står i kollektivavtalet.

När det gäller arbetsmiljön säger hon:

– Det behöver bli bättre ordning och reda på arbetsplatserna.

Elin Swartz

Ålder: 33 år

Bor: Utanför Ängelholm

Familj: Fru och två barn

Intressen: Djuren har mycket tid. Vi har hund, katter, höns, kaniner, landsköldpaddor. Vara ute i naturen, fiska och plocka svamp.

Lyssnar på: Ljudböcker, P3

Tittar på: Väldigt lite, finns inte så mycket tid till det, om jag tittar så streamar jag.

Läser: Där slår dyslexin ut så det blir tråkigt.

Jenny Störvold

Ålder: 23 år.

Bor: Östersund

Intressen: Som fritidspolitiker har man inte fritid. Fackliga frågor är också mitt intresse, jag tar liksom inte av den rocken. Men förutom det umgås jag med familj och vänner och styrketränar.

Lyssnar på: Allt, men klassiskt är inte min grej. Mycket svenskt nu på slutet.

Tittar på: Bonusfamiljen, Breaking bad, Dexter. Det blir mest serier, om jag ser film är det action, thriller, skräck.

Läser: Stadgarna annars är ljudböcker grejen. Kriminaldrama, dokumentärer och självbiografier.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se