• Bilden föreställer en trähylla med dunkar och färgburkar på. Monterat över bilden är ett förstoringsglas som förstorar en burk och en dunk. I hörnet ser man Arbetsmiljöverkets logotyp.

    Bild: Pixabay/Arbetsmiljöverket/Montage: Chris Smedbakken

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.

– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Gränsvärdet för kvarts sänks inte – forskare och fack kräver omprövning

Totalt kommer myndigheten att göra 1 850 besök med fokus på riskerna för exponering av asbest och kvartsdamm.

Allt färre drabbas till exempel av sjukdomen stendammslunga men enligt Arbetsmiljöverket kan fortfarande mer göras för att förebygga och skydda mot exponering både för såväl asbest som kvartsdamm.

LÄS ÄVEN: Till lungröntgen efter asbestexponering

Förutom att kontrollera företagens arbete med att förebygga exponering av asbest och kvartsdamm kommer alla inspektioner att kontrollera hur företagen arbetar med att förebygga belastningsskador, som är den vanligaste anmälda arbetsskadan inom bygg och anläggning.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se