Jenny Störvold

Jenny Störvold

  • – Det som det fortfarande finns att jobba på är dels väldigt grundläggande saker, som jargongen och de sexistiska kommentarerna på arbetsplatserna. Men det behöver även bli lättare att som kvinna få de arbetskläder man behöver, till exempel gravidbyxor, säger Jenney Störvold, som nyligen utsågs till regionalt skyddsombud. Foto: Chris Smedbakken, thesegrainsofsand.com

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.

Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu blivit klara med sin nya målplan.

– Bland målen finns till exempel att få till en jämställd förbundsstyrelse, fler kvinnor i avdelnings- och sektionsstyrelser och att få in pass om jämställdhet på de fackliga utbildningarna, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Hon lyfter dock samtidigt vikten av att jämställdhetsarbetet inte stannar här – det måste tas med ut till arbetsplatserna och organisationen också.

– Vi kan inte göra det vi gör här och tro att killarna bara ska förstå det av sig själva, säger hon.

Efter Metoo-uppropet i höstas, där bland annat över 4000 kvinnor i byggbranschen gemensamt stod upp mot sexism och sexuella trakasserier, upplever Jenny att vissa förändringar har skett.

– Man pratar om det på ett helt annat sätt – det känns som att man vågar prata om det mer nu. Folk tänker nog även till i större utsträckning än förut. Ett exempel som en kompis berättade för mig, är hur en kille på jobbet började säga något sexistisk, men sedan hejdade sig och sade att ”så ska man nog inte säga.”

Hon tycker det är viktigt att ta vara på att ämnet fått så mycket uppmärksamhet på senare tid – och att inte låta det rinna ut i sanden.

– Det viktiga är att hålla i det här som vi fick genom Metoo, så det inte bara blir en grej som hände hösten 2017, säger hon.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

Trots höstens upprop, och arbetet som görs i Mira och de andra kvinnoförbunden, finns det dock fortfarande mycket att göra innan branschen är jämställd.

– Det som det fortfarande finns att jobba på är dels väldigt grundläggande saker, som jargongen och de sexistiska kommentarerna på arbetsplatserna. Men det behöver även bli lättare att som kvinna få de arbetskläder man behöver, till exempel gravidbyxor.

Men det är inte enbart ute på arbetsplatserna som det finns arbete att utföra.

– Det finns även saker i den fackliga organisationen att jobba på. Att kvinnor ska få platser i organisationen, och att få in kvinnor på maktpositioner. Det ska vara en naturlig grej – att se att den här personen är bra och har kompetensen. Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in, medan en kille bara kan halka in direkt på grund av att han är kompis med någon som redan sitter där, säger Jenny Störvold.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se