Jennylou Englund

Jennylou Englund

Jennylou Englund och några kompisar satt i lägenheten och spelade kort när hon 02:20 hörde vrål från gatan och genast förstod att något allvarligt hände.

– Min reflex var bara att ut och se vad som pågick.

Hon hoppade i skorna och sprang. När hon kom ut såg hon att det var en bit innan hon skulle komma fram så samtidigt som hon sprang skrek hon ”vad händer?”

– Jag blir våldtagen, fick jag till svar. När jag kom fram hade jag sån fart och sån adrenalin. Jag kastade mig på honom och vi flög ett par meter.

Jennylou satt på hans rygg med ett rejält tag i håret och dunkade hans huvud i marken. Innan hon till slut släppte för att fokusera på tjejen.

Efteråt har jag förstått att när hon ropade till mig var det sista chansen hon hade att pressa fram ett rop på hjälp eftersom han ströp henne samtidigt.

Jennylou Englund

– Efteråt har jag förstått att när hon ropade till mig var det sista chansen hon hade att pressa fram ett rop på hjälp eftersom han ströp henne samtidigt.

För Jennylou var det självklart att ingripa men hon har tänkt efteråt att hon hade tur att han inte hade vapen. Det som gör henne arg och frågande är varför ingen annan agerade? En man på en balkong ringde polisen, men ingen sprang ut – inte ens för att hjälpa till när Jennylou ingrep.

Genom sitt jobb som målare har hon ett fysiskt jobb men i övrigt tränar hon inte. Hon är en normalt byggd tjej med stort civilkurage som ingrep när andra såg på.

När polisen kom hittade de gärningsmannens hårstrån som Jennylou slitit loss, och dessa blev en del av bevismaterialet som fällde mannen för våldtäkt till fängelsedom. Dessutom avgav hon ett bra vittnesmål i polisförhör och i rättegången var hon tvärsäker att det var han.

– Det fastnade hur han såg ut.

Gärningsmannen hade förföljt offret från centrala Borlänge och när hon tog upp telefonen för att ringa efter hjälp slog han den ur handen och överföll henne på öppen gata.

Offret och hennes pappa nominerade Jennylou till priset Årets skyddsängel 2017, som hon fick ta emot på en stor gala.

men det är mycket som slängs. Annat blir bra och jag spelar på fester med kompisar.

Jennylou Englund

– Det var en häftig upplevelse och vilket pris – i juni ska jag och sambon åka till Los angels en vecka.

För Jennylou, som skriver musik, sjunger och spelar gitarr är det extra stort att få besöka producenten Andreas Carlsson i hans studio.

– Att skriva musik är för mig som att skriva dagbok, men det är mycket som slängs. Annat blir bra och jag spelar på fester med kompisar.

Hon berättar att hon har scenskräck men försöker jobba bort det med karaoke.

Efter att ha jobbat som anställd målare har hon nyligen startat eget, JHC Alltjänst i Dalarna. Eftersom företaget hon var anställd på gav henne kontrakt har hon haft fullt upp från start och redan anställt en målare.

Hon har också tagit in en delägare och som firmanamnet antyder så satsar de brett på allt som kretsar kring fastigheter – förutom målning även städ, bygg, snöskottning och gräsklippning.

Jennylou Englund

 • Ålder: 29 år.
 • Bor: Borlänge.
 • Familj: sambo och son.
 • Arbete: Målare och egen företagare.
 • Fritidsintressen: Skriva musik, spela gitarr, sjunga och fiska.
 • Äter helst: Allätare men tycker extra mycket om fisk och kyckling.
 • Dricker helst: Vatten.
 • Lyssnar på: Oftast det som går på radion.
 • Tittar på: Game of Thrones.
 • Läser: Det var länge sen nu.
 • Kör: Renault Scenic
 • Måtto: ”Det som blir det blir”