Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Bild: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

Åsikter

 LEDARE


”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människor möjlighet till utveckling”, skriver Mikael Johansson.


Under 2008 gjordes en genomgripande förändring av reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige. Den arbetsmarknadsprövning som tidigare krävts slopades efter en uppgörelse med den då sittande borgerliga regeringen och Miljöpartiet.


Uppgörelsen gick ut på att det var arbetsgivaren som bäst kunde avgöra om det fanns arbetskraftsbrist eller inte. Det tidigare kravet att det skulle ske en prövning slopades, då det bland annat ansågs att facket fick för stort inflytande.


Prövningen handlade i klartext om att redovisa arbetslösa i branschen totalt och på den aktuella orten. Uppgifterna fanns även på arbetsförmedlingen.


LÄS ÄVEN: Lika lön för lika arbete inom EU


Den fackliga kritiken var hård. Vi pekade på risken att människor skulle utnyttjas som billig arbetskraft, utan det skydd som normalt följer i en anställning. Denna kritik viftades bort som osaklig.


Det sades att facket talade i egen sak och missunnade människor från andra delar av världen att komma hit.


Tyvärr fick vi rätt; det regelverk som finns i Sverige står inte upp för att skydda de människor, som kommer hit och jobbar. I teorin skulle arbetsgivaren ge ett arbetserbjudande med ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd, i vilket arbetsgivaren skulle ange lön och övriga villkor som följde av den erbjudna anställningen.


Då detta erbjudande inte var rättsligt bindande för arbetsgivaren, kunde denne istället erbjuda arbete för en lägre lön och ett annat arbetstidsmått. Detta var dessvärre inte ovanligt, eftersom det inte var olagligt för arbetsgivaren.


För migrantarbetaren så stod arbetstillståndet och rätten att vistas i Sverige på spel, vilket effektivt lägger band på eventuella klagomål.


LÄS ÄVEN: Huvudentreprenör kan bli löneskyldig


Handel med arbetstillstånd blev en snabbt växande sektor i Sverige. Vi har sett effekten på våra byggen, där migrantarbetare ofta utför de mest farliga arbetena, som t. ex. asbestsanering, utan att ha vare sig utbildning eller erforderliga skyddsanordningar.


Migrantarbetare återfinns även som bärplockare och skogsarbetare och i restaurangköken.


Vi har ända sedan införandet av de nya reglerna krävt att dessa skall ändras. Våra svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människor möjlighet till utveckling.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”


Sverige behöver arbetskraftsinvandring till bristyrkena, men vi behöver inte göda människohandel och arbetslivskriminalitet. Vi behöver en ordning där seriösa företag inte slås ut av dem som valt att driva sin verksamhet i samhällets utkanter, där fusk och utnyttjande av människor är en del av affärsmodellen.


Därför blev jag glad när statsrådet Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven presenterade ett socialdemokratiskt förslag om att återinföra arbetsmarknadsprövningen. Samtidigt – och symtomatiskt – ställer sig Svenskt näringsliv och Centern i täten för kritiken och menar att nuvarande ordning fungerar bra.


Att vissa partier, likt Centern, blundar för verkligheten av ideologiska skäl, är väl kanske inte så förvånande. Men att Svenskt Näringsliv alltid verkar hamna på de oseriösa företagens sida, när ökad kontroll och skärpta regler föreslås, upphör aldrig att förvåna mig.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande Målareförbundet

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-05-22 11:13


Mer Åsikter

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor