Lördagen den 18 augusti 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

  • Bild: Tomas Nyberg

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

Åsikter

 LEDARE


”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människor möjlighet till utveckling”, skriver Mikael Johansson.


Under 2008 gjordes en genomgripande förändring av reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige. Den arbetsmarknadsprövning som tidigare krävts slopades efter en uppgörelse med den då sittande borgerliga regeringen och Miljöpartiet.


Uppgörelsen gick ut på att det var arbetsgivaren som bäst kunde avgöra om det fanns arbetskraftsbrist eller inte. Det tidigare kravet att det skulle ske en prövning slopades, då det bland annat ansågs att facket fick för stort inflytande.


Prövningen handlade i klartext om att redovisa arbetslösa i branschen totalt och på den aktuella orten. Uppgifterna fanns även på arbetsförmedlingen.


LÄS ÄVEN: Lika lön för lika arbete inom EU


Den fackliga kritiken var hård. Vi pekade på risken att människor skulle utnyttjas som billig arbetskraft, utan det skydd som normalt följer i en anställning. Denna kritik viftades bort som osaklig.


Det sades att facket talade i egen sak och missunnade människor från andra delar av världen att komma hit.


Tyvärr fick vi rätt; det regelverk som finns i Sverige står inte upp för att skydda de människor, som kommer hit och jobbar. I teorin skulle arbetsgivaren ge ett arbetserbjudande med ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd, i vilket arbetsgivaren skulle ange lön och övriga villkor som följde av den erbjudna anställningen.


Då detta erbjudande inte var rättsligt bindande för arbetsgivaren, kunde denne istället erbjuda arbete för en lägre lön och ett annat arbetstidsmått. Detta var dessvärre inte ovanligt, eftersom det inte var olagligt för arbetsgivaren.


För migrantarbetaren så stod arbetstillståndet och rätten att vistas i Sverige på spel, vilket effektivt lägger band på eventuella klagomål.


LÄS ÄVEN: Huvudentreprenör kan bli löneskyldig


Handel med arbetstillstånd blev en snabbt växande sektor i Sverige. Vi har sett effekten på våra byggen, där migrantarbetare ofta utför de mest farliga arbetena, som t. ex. asbestsanering, utan att ha vare sig utbildning eller erforderliga skyddsanordningar.


Migrantarbetare återfinns även som bärplockare och skogsarbetare och i restaurangköken.


Vi har ända sedan införandet av de nya reglerna krävt att dessa skall ändras. Våra svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människor möjlighet till utveckling.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”


Sverige behöver arbetskraftsinvandring till bristyrkena, men vi behöver inte göda människohandel och arbetslivskriminalitet. Vi behöver en ordning där seriösa företag inte slås ut av dem som valt att driva sin verksamhet i samhällets utkanter, där fusk och utnyttjande av människor är en del av affärsmodellen.


Därför blev jag glad när statsrådet Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven presenterade ett socialdemokratiskt förslag om att återinföra arbetsmarknadsprövningen. Samtidigt – och symtomatiskt – ställer sig Svenskt näringsliv och Centern i täten för kritiken och menar att nuvarande ordning fungerar bra.


Att vissa partier, likt Centern, blundar för verkligheten av ideologiska skäl, är väl kanske inte så förvånande. Men att Svenskt Näringsliv alltid verkar hamna på de oseriösa företagens sida, när ökad kontroll och skärpta regler föreslås, upphör aldrig att förvåna mig.


Mikael Johansson,

Förbundsordförande Målareförbundet

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-05-22 11:13


Mer Åsikter

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand R...

”Gör valet till en fråga om den globala överklassen!”

DEBATT ”Vi alla har en gemensam fiende i den globala överklassen och att vi alla f...

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.
Under våren har Trafikverket och Arbetsmiljöverket uppmärksammat åtskilliga arbetsmiljöproblem vid Förbifart Stockholms arbetsplatser på Lovö.
Förutom …

...

Judoträning ska förebygga fallskador

Fallskador är en av de allra vanligaste arbetsskadorna inom byggbranschen. I ett nytt projekt satsar försäkringsbolaget AFA därför på att förebygga skadorna vid fall – genom att träna byggarbetare i judo.
Det var när Afa försäkringar träffade på Svenska judoförbundet under Almedalsveckan 2017 som idén till det gemensamma projektet uppstod, …

...

Boken som ska minska dödsolyckorna på jobbet

Dödsolyckorna inom byggbranschen är fler än inom någon annan yrkeskategori i Sverige. Den nya boken ”Beteendebaserad säkerhet” ska försöka ändra på det – genom att stärka säkra beteenden på arbetsplatserna.
Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 dödsolyckor inom byggverksamhet – detta utan att ta med utstationerad arbetskraft i statistiken.

...

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt och onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar LO och Målareförbundet i seminarier, Pride-park och går i …

...

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken ”Arbetsplatsen i regnbågens alla färger” försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC.
Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt …

...

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.
USA:s federala miljöskyddsmyndighet (EPA) ser inte längre till risken med asbest i luften, marken …

...

Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägningar

Peab och Byggnads har nått en förlikning i stämningsprocessen, efter att 16 provanställda byggnadsarbetare avskedades 2016. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Det var under sommaren 2016 som Peab avskedade 16 provanställda byggnadsarbetare från Östrandsfabriken i Timrå. Svenska Byggnadsarbetareförbundet valde då att stämma Peab till Arbetsdomstolen.
Dels …

...

Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission

Regeringen har beslutat att tillsätta en jämlikhetskommission, med uppdrag att lämna förslag som ska minska klyftorna i Sverige.
Det gäller bland annat åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor.
– Klyftor mellan rika och fattiga, mellan män och …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor