• Bild: Pixabay (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)

Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.

Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden att de enats om en kompromiss angående konflikträtten. För att förekomma regeringens utredning om eventuella begränsningar av strejkrätten presenterades ett eget lagförslag.

– Vi gillar inte den riktning som strejkrättsutredningen gått i eftersom den riskerar att rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Nu har vi hittat en balanserad lösning. Det är ett kirurgiskt ingrepp som inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LÄS ÄVEN: Utredningen om strejkrätten skjuts upp

Förslaget innebär en inskränkning i konflikträtten, som förhindrar fackliga stridsåtgärder som inte syftar till att få till ett kollektivavtal. Tanken är att den typ av konflikter som uppstått i Göteborgs hamn inte längre ska vara möjliga.

Samtidigt understryker parterna att förslaget i stort inte ska skada löntagarnas övriga rätt att strejka.

Exempelvis påverkar förslaget inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Dessutom inskränker förslaget inte rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

LÄS ÄVEN: Allt närmre lagstiftning om inskränkning av strejkrätten

Hamnarbetarförbundet är kritiska till uppgörelsen, som de beskriver som ett svek mot arbetarna.

De säger till Arbetet att de överväger att få lagförslaget prövat mot europeisk rätt.

– Det här är en renodlad maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Arbetare tjänar ingenting på detta, säger Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson till Arbetet.

Det nya förlaget kommer att överlämnas till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

– Vi utgår från att hon kommer lyssna på det parterna säger, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppson till Arbetet.

Resultatet av regeringens utredning kring eventuella begränsningar av strejkrätten, och det lagförslag som grundar sig däri, är tänkta att presentera i midsommarveckan.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Som att slå ihjäl en fluga med slägga”


På presskonferensen medverkade:

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv, Mattias Dahl, vd Transportföretagen, Eva Nordmark, ordförande TCO, Göran Arrius, ordförande Saco, Erland Olauson, oberoende utredare, Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen, John Wahlstedt, arbetsrättschef Teknikföretagen, Dan Holke, chefjurist LO-TCO Rättsskydd, Andreas Edenman, chefsjurist, Industriarbetsgivarna och Martin Wästfelt, chefsjurist Unionen.