• Från vänster: Tomas Årebrand, mätare Conny Hillerberg, Per Klingström och Benjamin Nilsson på Delér måleri. Foto: Robert Ask

  • Det är målarna som kontaktar mätaren för att träffas på arbetsplatsen. Foto: Robert Ask

  • Mätaren Conny Hillerberg använder lasermätare ute på målarnas arbetsplats och på kontoret skriver han ihop ackordet med hjälp av ritningar. Foto: Robert Ask

Ackordslaget har så pass mycket klart att det är dags för mätning av jobbet. Man har ringt och bestämt träff med mätaren Conny Hillerberg på Målerifakta som kommer ut till arbetsplatsen för mätning.

LÄS ÄVEN: Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Man träffas och går igenom arbetsbeskrivningen som dom har fått av sin arbetsledare och vilka punkter i ackordsprislistan som gäller för målarna.

Conny ställer frågor till målarna om de har haft något uppstartsmöte med arbetsledaren om till exempel materialtransporter, upplag och ackordets omfattning. Därefter börjar Conny mäta våningsplanen.

Lasermätaren är mätarens tumstock som underlättar för mätaren när han kommer tillbaks till kontoret och skall skriva ihop alltsammans med hjälp av ritningar.

När mätaren sedan räknat ihop måtten med behandlingarna som utförts har man en summa som jobbet betalar.

LÄS ÄVEN: Thomas byggde en skola i Colombia

Senare då målarna bestämmer att själva ackordet är avslutat skickar dom in en ackordstidslista med lagbastid, eventuella förskottsuttag och timtid till företaget som därefter godkänner och skickar målarnas tid till Målerifakta.

Går jobbet bra blir det ett överskott som delas upp till målarna.

Conny passade på att dela ut några nya Målerifakta-kepsar till målarna på arbetsplatsen. Även undertecknad fick en keps!