Om bara någon vecka stänger landets gymnasieskolor, för 650 blivande målare och lackerare är det nu dags att möta arbetslivet. Gemensamt för båda våra yrken är att vi inte är färdiga när vi gått ut gymnasiet, om cirka två år är målarlärlingen gesäll, och lackeraren en fullbetald lackerare.

Jag brukar använda termen ”eftergymnasial utbildning” när jag talar om vår lärlingsutbildning – vilket den per definition är.

Avgångsklasserna 2018 tar sin examen i en period då bristen på målare och lackerare är stor. För lärlingarna i årskurs 1 och 2 väntar sommarjobb, något det glädjande nog verkar finnas i mycket högre utsträckning än tidigare i alla branscher.

För dig som är företagare är det ett gyllne tillfälle att fylla på vår bransch med motiverade ungdomar som vill jobba i våra branscher.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Trots alla dessa positiva signaler så finns det bland många av våra politiker en skrämmande okunskap om yrkesutbildningens betydelse för vårt land. När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd.

Senast de styrde landet i åtta år var Liberalernas Jan Björklund skolminister, med en välfylld portfölj av uppfattningar som var mer ideologiskt motiverade än baserade på professionen och beprövad erfarenhet.

Det var knappast en tid som blev känd som en framgångssaga för svensk skola. Yrkesutbildningarna var en av många som fick ta del av den dåvarande regeringen förändringsiver, nämligen att inte alla är ämnade för högre studier.

Varför skall då yrkesutbildningarna vara högskoleförberedande? Sagt och gjort; alliansregeringen tog bort kravet. Tydligare än så kan inte klasstänkandet beskrivas.

Det blev uppenbart för både ungdomar och deras föräldrar att yrkesutbildningen var en återvändsgränd. Resultatet lät inte vänta på sig; yrkesprogrammen tappade elever, till förmån för de studieförberedande programmen.

Efter stor möda och tydliga besked från både fack och arbetsgivare, beslutade regeringen i februari 2018 att återinföra högskolebehörigheten med början 2019.

Men säg den som nedslås av detta. Liberalerna har lovat riva upp beslutet, det finns alltså en stor risk yrkesutbildningen tvingas ut på en ny ökenvandring.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

Trots att alla signaler pekar på att allt fler företag får problem med att hitta rätt kompetens till de lediga jobb som finns, fortsätter Alliansen nu med stöd av SD att hävda att sänkta ingångslöner och enkla jobb är lösningen.

Det enda resultatet av en sådan politik är ökade klyftor, och en strid ström av bortslösade skattepengar som skall finansiera de enkla jobb, som uppenbart inte kan överleva på egen hand.

Valet borde vara enkelt, eller hur?

Glad sommar!