Stefan Hven

  • Stefan Hven. Foto: Tomas Nyberg

– Förtroendevalda ska hitta problemen, ombudsmännen ska lösa problemen, säger Stefan Hven.
Sen i april är han ordförande för avdelning 6 i Mellansverige.

Avdelningen omfattar Värmlands, Örebro och Västmanlands län. Huvudkontoret ligger i Örebro. Totalt är det 1500 medlemmar med pensionärer och studerande.

Sen ett år jobbar Stefan på TH:s måleri, efter många år på Sandå och tidigare Kumlins. Började måla på Forsbergs måleri efter yrkesskolan 1994. Facklig har han jobbat i 14 år.

– Det var naturligt att bli MB-ombud när jag kom till Sandå, efter de dåliga erfarenheter jag hade av hur det fungerade på det tidigare jobbet.

LÄS ÄVEN: Stefan Hven: ”Historien är viktig för framtiden”

Då när han började som MB-ombud kändes det bra med det fackliga arbetet på arbetsplatsen, men inte lika naturligt att jobba fackligt i större omfattning. Men för två år sen blev han ordförande för sektionen i Örebro län och nu är han ny ordförande för avdelningen sen i april.

Men det blev ett jämnt val på årsmötet. Joakim Blomqvist har suttit som ordförande ett tiotal år och var nominerad av valberedningen för en ny mandatperiod på två år.

Stefan Hven som varit vice ordförande sista tiden, blev också nominerad som ordförande.

LÄS ÄVEN: Orförandebyte och strejkrätt i avdelning 6

Vid årsmötet blev det 11-11 i röstetal. Då säger Målareförbundets stadgar att det ska lottas om posten. Och lotten föll på Stefan och avdelningen hade alltså en ny ordförande.

– Att jag fick så många röster ser jag som en seger fast det nu blev lotten. Jag hoppas det ska vara utvecklande för avdelningen och jag är öppen för att vara många förtroendevalda. Jocke sitter ju i förbundsstyrelsen, säger Stefan Hven när vi träffar honom nån månad efter valet.

– Jag blev nominerad som ordförande även förra gången, men då backade jag ur.

Den tidigare ordföranden Joakim Blomqvist vill inte kommentera valet, men säger att han är ledsen att inte få fortsätta uppdraget.

LÄS ÄVEN: Joakim Blomqvist finns där för medlemmarna

Det fackliga fokuset har Stefan Hven haft på de fackliga studierna och utbildningsfrågor. Stefan har varit studieansvarig sen tidigare och han sitter också som domare på Måleri-SM.

Han vill se över hur det ser ut att vara förtroendevald. Han vill också att avdelningen ska kunna komma ut och träffa målare i större utsträckning.

– Det ska vara enkelt att vara förtroendevald. Att jobba med fritidsaktiviteter för att skapa gemenskap.

LÄS ÄVEN: Ledigt för fackligt arbete

Vid sidan om det fackliga engagemanget har han ett engagemang inom Barnens dag. Han är vice ordförande i den lokala Barnens dag-föreningen i Kumla.

– Det viktigaste arbetet där är det kollo vi har på västkusten.

Medan vi samtalar ringer en yngre lackerare och Stefan talar om fackliga utbildningar.

– Avdelning 6 har flest medlemmar av lackerare bland avdelningarna, säger Stefan.

Ordförandeskapet i sektionen för Örebro län, lämnade han redan i mars, då Linnéa Svensson tog över det uppdraget.

– Det finns i dag många yngre aktiva i sektionen. Det är bra, säger Stefan.