Tisdagen den 18 september 2018

← Senaste numret • 6 2018

Målarnas Facktidning nr 6 - 2018
Klicka på bilden

"Vad vill ni?"

Helena Forsberg: "Vad vill ni?"

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

  • Arbetsförhållandena är de bästa tänkbara men anställningsvillkoren är oklara för Alexander Majdanac och Vinko Hrstic från Kroatien. FOTO: SIV ÖBERG

  • Målarna som anlitats av Familjebostäder har jobbat under helgen. Men vad har de fått för ersättning? Det är svårt att få reda på. FOTO: SIV ÖBERG

  • Jan-Ove Berg kollar upp om Hampus Rinne får rätt ersättning som lärling. FOTO: SIV ÖBERG

  • ”När det förekommer lönedumpning slår man undan fötterna på de seriösa måleriföretagen”, säger Johan Svedestad. Han kommer att vara projektanställd för att kontrollera arbetsvillkoren för utländska målare. FOTO: SIV ÖBERG

  • ”Många politiska partier vill att det ska bli fler visstidsanställningar, men vi vill att det ska vara fasta anställningar inom måleribranschen”, säger Paul Weis, ombudsman avdelning 3. FOTO: SIV ÖBERG

  • ”Jag är tacksam för den hjälp jag fick av Målareförbundet när jag kom till Sverige. Nu vill jag ge tillbaka och förbättra villkoren för de utländska målarna i Sverige”, säger Zlatko Lackovic. FOTO: SIV ÖBERG

  • Zlatko Lackovic frågar Vinko Hrstic vad han har i lön och Jan-Ove Berg noterar. Hjälp med tolk underlättar arbetet för Målareförbundet.

Är gurkor viktigare än människor?

Nyheter

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.


Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko har tagit ledigt från sina målarjobb för att delta i projektet.


– Att vi arbetar med avtalsövervakning och gör arbetsplatsbesök är inget nytt. Men nu sätter vi särskilt fokus på att kolla upp underentreprenörerna enligt MBL paragraf 38, eftersom vi vet att det förekommer lönedumpning för utländska målare på många håll, säger Jan-Ove Berg.


– Zlatko ska hjälpa oss att tolka när vi träffar målare som pratar serbokroatiska. Vi börjar få rätt breda språkkunskaper inom förbundet. Det är viktigt att vi tar hjälp av dem som kan olika språk när vi ska ut på arbetsplatser där det förekommer utländsk arbetskraft, tillägger han.


LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare


Zlatko Lackovic är tacksam över den hjälp han fått av Målareförbundet att hitta seriösa målerifirmor som han kan arbeta åt. Nu vill han gärna bistå andra utländska målare att få bättre anställningsvillkor.


– De måste lära sig svenska ordentligt för att få reda på vad som gäller. Men bland utländska målare finns det ingen kultur att vara med i facket. Många är rädda att förlora jobbet och bli hemskickade om deras arbetsgivare får reda på att de vill bli medlemmar, säger han.


När man tar in en underentreprenör är man enligt avtalet skyldig att meddela detta till Målareförbundet och begära MBL-förhandlingar. Om det visar sig att underentreprenören inte tecknat kollektivavtal, kan facket lägga in sitt veto.


I rådande högkonjunktur är det brist på målare. Av den anledningen är det många företag som väljer att ta in utländska målare. Då anlitas underentreprenörer i flera led och anställningsförhållandena blir ofta oklara.


Det kräver ett omfattande utredningsarbete för att gå till botten med problemen. Det innebär mycket jobb för Målareförbundet.


– Vi behöver utländska målare. De är duktiga och välkomna att arbeta här, men de ska ha kollektivavtal och inte bli utnyttjade. Vi vill inte ha någon modern slavhandel i Sverige, säger Paul Weis, ombudsman på avdelning 3.


– Det finns strikta bestämmelser i EU hur en gurka ska se ut, men hur en del arbetsgivare behandlar människor verkar inte ha någon som helst betydelse. Är gurkor viktigare än människor eller…?, frågar han sig.


LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet


Brott mot kollektivavtalet och lönedumpning leder även till osund konkurrens. De seriösa företagen riskerar att bli utkonkurrerade.


– Det största problemet är faktiskt att arbetsgivarorganisationerna fortfarande anser att det inte behövs något kollektivavtal. Det är ju kontraproduktivt för deras egna medlemmar, konstaterar Paul Weis.


– Många politiska partier propagerar för visstidsanställningar bland annat för att underlätta anställning av utländska arbetare, men det kan på sikt urholka kollektivavtalet, varnar han.


Första besöket i Göteborg blir en fasadrenovering på Slottsskogsgatan. En utländsk målare syns, men försvinner snabbt när fackets representanter dyker upp. En svensk lärling, Hampus Rinne, stannar kvar medan Johan Svedestad och Jan-Ove Berg informerar om löner, anställningsvillkor och försäkringar.


Nästa besök blir på Underåsgatan där det pågår fasadrenovering av en del av Familjebostäders lägenheter. Två utländska målare arbetar med att skrapa fasaden, men när den ene av dem upptäcker att facket är på väg, försvinner han omedelbart.


Målaren som är kvar, kan varken svenska eller engelska. Han förklarar att han pratar albanska och grekiska och visar upp sin ID06-bricka som Jan-Ove Berg fotograferar med sin mobil.


LÄS ÄVEN: Facket sätter ned foten om utländska arbetare: ”Lönedumpning”


På brickan står det vilket företag han är anställd av, men när Jan-Ove Berg ringer upp företaget för att kolla om det stämmer, visar det sig att målaren inte alls är anställd av dem utan av ett annat företag som de har tagit in som underentreprenör.


Men eftersom de inte har anmält detta till Målareförbundet, riskerar de nu att bli kallade till förhandling, konstaterar Jan-Ove Berg.


Som beställare har Familjebostäder också ett ansvar. Från första juni 2017 kom nya bestämmelser i lagen om offentlig upphandling. Det innebär att den som gör entreprenadupphandlingar har krav på sig att ställa särskilda arbetsrättsliga villkor.


Syftet är att de som utför tjänster inom ett upphandlat kontrakt ska ha skälig lön, arbetstid och semester. Därigenom ska social dumpning och snedvriden konkurrens motverkas. De underentreprenörer som anlitas av huvudentreprenören ska kontrolleras och godkännas av beställaren.


Det tredje besöket gör Målareförbundet i Kallebäck där det pågår ett stort nybyggnadsprojekt av lägenheter. När Zlatko Lackovic träffar två målare som pratar serbokroatiska, blir det en livlig diskussion om anställningsvillkoren.


Zlatko tolkar och berättar att målarna har bytt arbetsgivare för drygt två veckor sedan, men att de ännu inte fått något anställningsbevis. När Jan-Ove Berg tar reda på vilka företag det handlar om, visar det sig att de har bytt från ett företag som saknar kollektivavtal till ett måleriföretag som har kollektivavtal.


Det är ett steg i rätt riktning. Han upplyser dem om det och berättar vad det innebär. Zlatko översätter engagerat.


LÄS ÄVEN: Målare jobbar på slavkontrakt


Jan-Ove Berg ber dem att höra av sig om några veckor, så han får reda på hur det gått med anställningsbeviset. Sedan tar målarna bygghissen upp för att fortsätta med fasadarbetet av det nybyggda hyreshuset.


Väderleken och förutsättningarna för att måla fasader är de bästa tänkbara i försommarsolen. Nu gäller det att se till att anställningsvillkoren blir lika bra.


Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-07-10 10:00


Mer Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska m...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata tr...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dal...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar. ...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att ...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som komm...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg i...

Lego bygger sportbil – i Lego

Kan man bygga vad som helst i Lego? Det tycker i alla fall företaget själva, och bevisade...

Håkan Pettersson och Roland Ryberg ringer medlemmarna

LO-facken ringer sina medlemmar för att prata om kopplingen mellan arbetsliv , fackliga f...

Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska mästerskapen som nyligen avgjordes i Helsingfors.
Fem finalister från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island gjorde den 8 september upp om mästartiteln Nordens bästa målare på köpcentret Kamppi i Helsingfors. Bland denna elitsamling fanns Britta Spencer …

...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT
Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.
Resultatet heter Essdrive och är en skruv med en patenterad …

...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO.
– Beskedet kom väldigt oväntat och vi har ännu inte tagit ställning till om vi vill och kan följa med, …

...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare under 2017. Totalt var det 23 ärenden som avslutades under året.
När enskilda fackföreningsmedlemmar inte kommer längre i krav på ersättning från Försäkringskassan, arbetsgivare eller annan, så kan det egna fackförbundet gå in för stöd.
När inte …

...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar.
Var det din första Ironman?
– Ja, jag har inte gjort det här tidigare, det var med skräckblandad förtjusning. Jag har semester en vecka för jag visste ju inte hur jag skulle känna i kroppen. Jag har …

...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att lönerna pressas nedåt. Det visar rapporten ”Låga löner funkar inte” som 6F och Katalys står bakom.
Utredningen är gjord av Anne-Marie Lindgren och presenterades vid ett seminarium där Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, också gav sin …

...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.
Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.
– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att …

...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT
Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg inom segmentet slitstark.
En Nordamerikansk latexfärg gjord för High-Traffic Areas, alltså hårt utsatta utrymmen som exempelvis hotell, kommersiella miljöer, skolkorridorer, sjukhus och liknande.
LÄS ÄVEN: Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor