• Foto: Pixabay/Edit (Bilden har inget samband med texten)

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.

Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård. Arbetet utfördes med hjälp av en skylift, men mannen lämnade skyliften och gick ut på taket.

Takets plattor höll dock inte, och när de gick sönder föll mannen åtta meter ned mot ett betonggolv. Han skadades så allvarligt i fallet att han senare avled till följd av skadorna.

LÄS ÄVEN: Brister i arbetsmiljöarbetet i samband med dödsolycka

En förundersökning om arbetsmiljöbrott inleddes, men nu väljer åklagaren att lägga ned utredningen. Detta eftersom det enligt åklagaren inte går att bevisa att byggherren gjort sig skyldig till något brott.

Enligt byggherren själv hade hen nämligen tidigare talat om för den avlidne att allt arbete skulle utföras från skyliften – och åklagaren menar att det inte går att motbevisa detta påstående.

”Byggherren har ett långtgående arbetsmiljöansvar men att det finns situationer där den enskildes handlande sker på ett sätt som är högst oväntat för byggherren”, skriver kammaråklagare Christer Forssman i sitt beslut.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se