• Bild: Pixabay/Frilans Finans/Edit/Montage: Chris Smedbakken

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.

Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans ska i maj ha startat ett sådant, enligt företagets VD Stephen Schad.

– Man kan tycka att det är märkligt att en arbetsgivare gör det här, men det är för att facken inte tillgodoser våra anställdas behov, säger han till Arbetsvärlden.

LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

Medlemmarna i Frilans Finans Råd, den grupp som åsyftas, är dock inte alla överens om definitionen. Erik Hjärtberg var med på mötet i maj där rådet bildades, men har nu valt att lämna det i protest mot Stephen Schads uttalande.

– Jag är väldigt mycket för fackliga rättigheter och att kalla mig gul är ungefär som att kalla en vänsterpartist för sverigedemokrat, säger han till Arbetsvärlden.

LÄS ÄVEN: Stridsåtgärdsutredningens förslag överlämnat

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling var moderator på seminariet där uttalandet gjordes. Han menar att initiativet mer liknar en personalförening än en gul fackförening – men att det samtidigt inte bör viftas bort.

– Jag vet inte vilka långtgående slutsatser man ska dra av det, men det är ju intressant att en aktör som Frilans Finans ser att det här är en möjlig väg att utmana den svenska modellen. På sikt kan man ju teckna kollektivavtal med dem, och då är vi precis i den här situationen som vi aldrig trodde skulle hända i Sverige, säger han till tidningen Journalisten.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Frilans Finans

Frilans Finans är ett så kallat egenanställningsföretag, vilket innebär att personer som arbetar på frilansbasis kan välja att bli anställda av företaget för att inte själva behöva inneha F-skattsedel. Företaget tar ut en andel av förtjänsten i avgift, och när frilansaren får sin lön är skatt och andra avgifter redan betalda.

Frilans Finans har i nuläget 18 250 egenanställda. Av dessa arbetar 21 procent med media, filmproduktion och foto, medan 14 procent är skribenter, journalister och copywriters.