• Avdelningarna i Region 2 diskuterade framtida avtal vid en konferens på LO-borgen i Stockholm. FOTO: ROBERT ASK

INSÄNT

Regionen 2 har samlat ett gäng förtroendevalda för att diskutera framtidens måleriavtal. Det är avtalsråd och styrelser inom avdelningarna 1, 6 och 8 som samlats för att lägga grundbultarna för framtida avtalsrörelse.

Diskussionen handlade om vad kan vara framtidens förbättringar för målarna. Att jobba som målare i 50 år är inte något som görs bekymmersfritt. Därför handlade diskussionerna mycket kring arbetstider, ledigheter, arbetsmiljö och friskvård, just för att underlätta för ett långt arbetsliv som målare.

Men även nivåer i pensionsavsättningar och försäkringar är något som målarna kan se som ett viktigt förbättringsområde.

LÄS ÄVEN: ”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

Något som målarna tycker är tidskrävande idag, det är resor till måleriobjekten. Det är för mycket tid som tas av familjelivet och fritiden, det verkar synnerligen för billigt för företag att ta åt sig objekt som med för mycket resor för  arbetstagarna.

Något som målarna ser som viktiga förbättringar är bättre jämställdhet, bättre psykosocial arbetsmiljö och att företagen ska ta större ansvar för verktyg, färg, hjälpmedel, företagshälsovård, friskvård, arbetskläder och resor till och från jobbet.

LÄS ÄVEN: Stefan blev ordförande efter lottning

Något som är säkert är att målarna har en stor bank av förbättringsförslag när det gäller arbetslivet, det kommer bli intressanta avtalsrörelser framöver.  Något som målarna är beredda att kämpa för.

Många ser det som att vi ska kräva och ta sikte på snabbare och större utveckling för målaren än vad vi fått de senaste avtalsrörelserna. Mer lön och ett schysst arbetsliv, utan tjafs!

Stefan Hven,
Avdelning 6, Region 2