SONY DSC

  • – Vi får inte vara för tröga i branschen utan hänga med, menar Ove Elmqvist, målare på Sandå i Alingsås. Han kollar gärna in nytt, som den här nygamla sprutan med fast behållare för de mindre jobben. Det har utvecklats en hel del på både verktygs- och materialsidan och det gillar Ove som är 67 år ung och fortfarande yrkesverksam. Foto: Jan–Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nytt så det fortfarande är varmt. Vecka 20 släpptes Handspackel Plus som enligt tillverkaren är bättre på… allt. Miljösäkrat spackel utan krav på deponi och med nytt recept som inte ger kvartsdamm vid slipning. Foto: Jan-Erik Johansson

    Med vevar justeras enkelt varje ben för sig på ställningen. Underlättar vid ojämnt underlag och nivåskillnader. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batteridriven handspruta Graco (Anticorrosion) som klarar att hållas upp och ned. En nygammal produkt som fler och fler målare testar. Foto: Jan-Erik Johansson

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.

Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde faktiskt veta. Som 67-åring med åtskilliga år inom yrket och fortfarande i gång i arbetslivet kan han lägga en viss tyngd bakom orden.

Vi är på Färggross i Alingsås där några leverantörer samlats för att visa nyheter. Ove kollar närmare på Graco GXFF, en lite mindre spruta för de små jobben och med en fast behållare med lock på 5,7 liter.

– Denna har jag inte använt, men det verkar bra tänkt tycker jag.

LÄS ÄVEN: Bara tre utomhusfärger får godkänt av Folksam

GXFF är gjord för snickerier, radiatorer och diverse mindre lackeringsjobb. Med behållare i stället för sugslang blir spillet mindre inom maskinens slangar och pumpsystem; Slå i en liter och måla ut 0,9 ungefär.

Säljs med FFLP-munstycken (Fine Finish Low Pressure) som gör att du kan måla med lågt tryck, runt 65 bar, vilket reducerar färgdammet till ett minimum. Munstycket har dubbla kamrar där färgen finfördelas och du väljer storlek på munstycket i spannet 0,08 till 0,020.

– Jag har använt sprutor sedan det kom på 70-talet och vi sprutar det mesta i dag, även ute; Tänk en sådan här fasad, hur många gånger du skulle få doppa penseln? Nä, spruta på och pensla efter, säger Ove Elmqvist som tycker att branschen kan titta mer på USA som har en del roliga lösningar.

Han nämner en form av korta styltor som sätts på skorna för att slippa flytta bocken hela tiden. Låter vanskligt i mina öron att balansera på styltor.

– Jo, men vi gjorde en egen variant en gång; Limmade på ett par tofflor på packar av frigolit. Det funkade men det fick vi inte använda, skrattar han.

– Nej, men vi får inte vara för tröga i branschen utan ge nyheter mer än en chans. Den där ställningen han visar därinne verkar till exempel kanon, säger han innan han och kollegan drar vidare.

LÄS ÄVEN: Häng med: Såhär går en mätning till

Det är en helt ny ställning för trapphus där varje ben justeras individuellt med hjälp av en vev med låsning. En påbyggd anordning ger 750 mm justeringsintervall per ben, utöver hur du bygger ställningen. OIVA heter ställningen som finns i ett par storlekar och säljs i Sverige av Fox 1.

En annan nyhet är Handspackel plus från Scanspac som säljs via Alcro. ”Nästa generations spackel” med framtidssäkrade råvaror hävdar tillverkaren som gjort ett spackel där du slipar på 120-papper eller finare och låg fart. Medelgraderat lättspackel som inte ger något kvartsdamm vid slipning.

Jan-Erik Johansson