Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • – Vi får inte vara för tröga i branschen utan hänga med, menar Ove Elmqvist, målare på Sandå i Alingsås. Han kollar gärna in nytt, som den här nygamla sprutan med fast behållare för de mindre jobben. Det har utvecklats en hel del på både verktygs- och materialsidan och det gillar Ove som är 67 år ung och fortfarande yrkesverksam. Foto: Jan–Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nytt så det fortfarande är varmt. Vecka 20 släpptes Handspackel Plus som enligt tillverkaren är bättre på… allt. Miljösäkrat spackel utan krav på deponi och med nytt recept som inte ger kvartsdamm vid slipning. Foto: Jan-Erik Johansson

    Med vevar justeras enkelt varje ben för sig på ställningen. Underlättar vid ojämnt underlag och nivåskillnader. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batteridriven handspruta Graco (Anticorrosion) som klarar att hållas upp och ned. En nygammal produkt som fler och fler målare testar. Foto: Jan-Erik Johansson

Ove räds inte nyheter

Nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.

– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.


Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde faktiskt veta. Som 67-åring med åtskilliga år inom yrket och fortfarande i gång i arbetslivet kan han lägga en viss tyngd bakom orden.


Vi är på Färggross i Alingsås där några leverantörer samlats för att visa nyheter. Ove kollar närmare på Graco GXFF, en lite mindre spruta för de små jobben och med en fast behållare med lock på 5,7 liter.


– Denna har jag inte använt, men det verkar bra tänkt tycker jag.


LÄS ÄVEN: Bara tre utomhusfärger får godkänt av Folksam


GXFF är gjord för snickerier, radiatorer och diverse mindre lackeringsjobb. Med behållare i stället för sugslang blir spillet mindre inom maskinens slangar och pumpsystem; Slå i en liter och måla ut 0,9 ungefär.


Säljs med FFLP-munstycken (Fine Finish Low Pressure) som gör att du kan måla med lågt tryck, runt 65 bar, vilket reducerar färgdammet till ett minimum. Munstycket har dubbla kamrar där färgen finfördelas och du väljer storlek på munstycket i spannet 0,08 till 0,020.


– Jag har använt sprutor sedan det kom på 70-talet och vi sprutar det mesta i dag, även ute; Tänk en sådan här fasad, hur många gånger du skulle få doppa penseln? Nä, spruta på och pensla efter, säger Ove Elmqvist som tycker att branschen kan titta mer på USA som har en del roliga lösningar.


Han nämner en form av korta styltor som sätts på skorna för att slippa flytta bocken hela tiden. Låter vanskligt i mina öron att balansera på styltor.


– Jo, men vi gjorde en egen variant en gång; Limmade på ett par tofflor på packar av frigolit. Det funkade men det fick vi inte använda, skrattar han.


– Nej, men vi får inte vara för tröga i branschen utan ge nyheter mer än en chans. Den där ställningen han visar därinne verkar till exempel kanon, säger han innan han och kollegan drar vidare.


LÄS ÄVEN: Häng med: Såhär går en mätning till


Det är en helt ny ställning för trapphus där varje ben justeras individuellt med hjälp av en vev med låsning. En påbyggd anordning ger 750 mm justeringsintervall per ben, utöver hur du bygger ställningen. OIVA heter ställningen som finns i ett par storlekar och säljs i Sverige av Fox 1.


En annan nyhet är Handspackel plus från Scanspac som säljs via Alcro. ”Nästa generations spackel” med framtidssäkrade råvaror hävdar tillverkaren som gjort ett spackel där du slipar på 120-papper eller finare och låg fart. Medelgraderat lättspackel som inte ger något kvartsdamm vid slipning.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-07-11 10:00


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor