Tisdagen den 18 september 2018

← Senaste numret • 6 2018

Målarnas Facktidning nr 6 - 2018
Klicka på bilden

"Vad vill ni?"

Helena Forsberg: "Vad vill ni?"

REDAKTÖR’N ”Det gör mig så glad att de förstår att valet är viktigt och att det är vår skyldighet att rösta”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

  • – Vi får inte vara för tröga i branschen utan hänga med, menar Ove Elmqvist, målare på Sandå i Alingsås. Han kollar gärna in nytt, som den här nygamla sprutan med fast behållare för de mindre jobben. Det har utvecklats en hel del på både verktygs- och materialsidan och det gillar Ove som är 67 år ung och fortfarande yrkesverksam. Foto: Jan–Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nytt så det fortfarande är varmt. Vecka 20 släpptes Handspackel Plus som enligt tillverkaren är bättre på… allt. Miljösäkrat spackel utan krav på deponi och med nytt recept som inte ger kvartsdamm vid slipning. Foto: Jan-Erik Johansson

    Med vevar justeras enkelt varje ben för sig på ställningen. Underlättar vid ojämnt underlag och nivåskillnader. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batteridriven handspruta Graco (Anticorrosion) som klarar att hållas upp och ned. En nygammal produkt som fler och fler målare testar. Foto: Jan-Erik Johansson

Ove räds inte nyheter

Nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.

– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.


Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde faktiskt veta. Som 67-åring med åtskilliga år inom yrket och fortfarande i gång i arbetslivet kan han lägga en viss tyngd bakom orden.


Vi är på Färggross i Alingsås där några leverantörer samlats för att visa nyheter. Ove kollar närmare på Graco GXFF, en lite mindre spruta för de små jobben och med en fast behållare med lock på 5,7 liter.


– Denna har jag inte använt, men det verkar bra tänkt tycker jag.


LÄS ÄVEN: Bara tre utomhusfärger får godkänt av Folksam


GXFF är gjord för snickerier, radiatorer och diverse mindre lackeringsjobb. Med behållare i stället för sugslang blir spillet mindre inom maskinens slangar och pumpsystem; Slå i en liter och måla ut 0,9 ungefär.


Säljs med FFLP-munstycken (Fine Finish Low Pressure) som gör att du kan måla med lågt tryck, runt 65 bar, vilket reducerar färgdammet till ett minimum. Munstycket har dubbla kamrar där färgen finfördelas och du väljer storlek på munstycket i spannet 0,08 till 0,020.


– Jag har använt sprutor sedan det kom på 70-talet och vi sprutar det mesta i dag, även ute; Tänk en sådan här fasad, hur många gånger du skulle få doppa penseln? Nä, spruta på och pensla efter, säger Ove Elmqvist som tycker att branschen kan titta mer på USA som har en del roliga lösningar.


Han nämner en form av korta styltor som sätts på skorna för att slippa flytta bocken hela tiden. Låter vanskligt i mina öron att balansera på styltor.


– Jo, men vi gjorde en egen variant en gång; Limmade på ett par tofflor på packar av frigolit. Det funkade men det fick vi inte använda, skrattar han.


– Nej, men vi får inte vara för tröga i branschen utan ge nyheter mer än en chans. Den där ställningen han visar därinne verkar till exempel kanon, säger han innan han och kollegan drar vidare.


LÄS ÄVEN: Häng med: Såhär går en mätning till


Det är en helt ny ställning för trapphus där varje ben justeras individuellt med hjälp av en vev med låsning. En påbyggd anordning ger 750 mm justeringsintervall per ben, utöver hur du bygger ställningen. OIVA heter ställningen som finns i ett par storlekar och säljs i Sverige av Fox 1.


En annan nyhet är Handspackel plus från Scanspac som säljs via Alcro. ”Nästa generations spackel” med framtidssäkrade råvaror hävdar tillverkaren som gjort ett spackel där du slipar på 120-papper eller finare och låg fart. Medelgraderat lättspackel som inte ger något kvartsdamm vid slipning.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-07-11 10:00


Mer Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska m...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata tr...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dal...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar. ...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att ...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som komm...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg i...

Lego bygger sportbil – i Lego

Kan man bygga vad som helst i Lego? Det tycker i alla fall företaget själva, och bevisade...

Håkan Pettersson och Roland Ryberg ringer medlemmarna

LO-facken ringer sina medlemmar för att prata om kopplingen mellan arbetsliv , fackliga f...

Nyheter

Måleri-NM 2018: Britta Spencer är Nordens bästa målare

Britta Spencer från Stockholm är Nordens bästa målare. Det stod klart efter de Nordiska mästerskapen som nyligen avgjordes i Helsingfors.
Fem finalister från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island gjorde den 8 september upp om mästartiteln Nordens bästa målare på köpcentret Kamppi i Helsingfors. Bland denna elitsamling fanns Britta Spencer …

...

Jakten på den ultimata träskruven

MÅLARNYTT
Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.
Resultatet heter Essdrive och är en skruv med en patenterad …

...

Målarnas facktidning går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO.
– Beskedet kom väldigt oväntat och vi har ännu inte tagit ställning till om vi vill och kan följa med, …

...

1,5 miljon kronor till målare

LO-TCO Rättsskydd lyckades utverka en ersättning på 1 592 000 kronor till enskilda målare under 2017. Totalt var det 23 ärenden som avslutades under året.
När enskilda fackföreningsmedlemmar inte kommer längre i krav på ersättning från Försäkringskassan, arbetsgivare eller annan, så kan det egna fackförbundet gå in för stöd.
När inte …

...

Hallå där, Kristian Eriksson!

Kristian Eriksson är målare på Sandå måleri i Varberg, och genomförde Ironman i Kalmar.
Var det din första Ironman?
– Ja, jag har inte gjort det här tidigare, det var med skräckblandad förtjusning. Jag har semester en vecka för jag visste ju inte hur jag skulle känna i kroppen. Jag har …

...

Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb

Lägre löner ger inte fler jobb, dessutom har låglönejobb en spridningseffekt som gör att lönerna pressas nedåt. Det visar rapporten ”Låga löner funkar inte” som 6F och Katalys står bakom.
Utredningen är gjord av Anne-Marie Lindgren och presenterades vid ett seminarium där Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, också gav sin …

...

Vad händer med fackets frågor efter valet?

– Blocköverskridande samarbeten kan få det att fungera dag för dag, det är något som kommunerna gör, säger Mikael Johansson, Målareförbundets ordförande.
Men från fackligt håll finns också de som inte vill se att Socialdemokraterna söker stöd hos Allianspartier.
– Vi var medvetna om att valet skulle bli en rysare, att …

...

Målarnytt: Slitstark amerikanare till Sverige

MÅLARNYTT
Ultra Spec Scuff-X är det onödigt krångliga namnet på en för Sverige ny färg inom segmentet slitstark.
En Nordamerikansk latexfärg gjord för High-Traffic Areas, alltså hårt utsatta utrymmen som exempelvis hotell, kommersiella miljöer, skolkorridorer, sjukhus och liknande.
LÄS ÄVEN: Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor