Lördagen den 17 november 2018

← Senaste numret • 8 2018

Målarnas Facktidning nr 8 - 2018
Klicka på bilden

"Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT+REPLIK: "Lyssna på medlemmarna - inga inskränkningar i strejkrätten"

DEBATT + SLUTREPLIK "Vi anser att inskränkningen av strejkrätten endast tjänar till att försvaga den fackliga styrkan. Uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv, som ni har skrivit under, visar på en undfallenhet mot Svenskt Näringsliv och är inte förankrad hos medlemmarna", skriver debattörerna.

 

Förbundsordförande Mikael Johansson ger sitt svar i en slutreplik.

  • – Vi får inte vara för tröga i branschen utan hänga med, menar Ove Elmqvist, målare på Sandå i Alingsås. Han kollar gärna in nytt, som den här nygamla sprutan med fast behållare för de mindre jobben. Det har utvecklats en hel del på både verktygs- och materialsidan och det gillar Ove som är 67 år ung och fortfarande yrkesverksam. Foto: Jan–Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nytt så det fortfarande är varmt. Vecka 20 släpptes Handspackel Plus som enligt tillverkaren är bättre på… allt. Miljösäkrat spackel utan krav på deponi och med nytt recept som inte ger kvartsdamm vid slipning. Foto: Jan-Erik Johansson

    Med vevar justeras enkelt varje ben för sig på ställningen. Underlättar vid ojämnt underlag och nivåskillnader. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batteridriven handspruta Graco (Anticorrosion) som klarar att hållas upp och ned. En nygammal produkt som fler och fler målare testar. Foto: Jan-Erik Johansson

Ove räds inte nyheter

Nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.

– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.


Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde faktiskt veta. Som 67-åring med åtskilliga år inom yrket och fortfarande i gång i arbetslivet kan han lägga en viss tyngd bakom orden.


Vi är på Färggross i Alingsås där några leverantörer samlats för att visa nyheter. Ove kollar närmare på Graco GXFF, en lite mindre spruta för de små jobben och med en fast behållare med lock på 5,7 liter.


– Denna har jag inte använt, men det verkar bra tänkt tycker jag.


LÄS ÄVEN: Bara tre utomhusfärger får godkänt av Folksam


GXFF är gjord för snickerier, radiatorer och diverse mindre lackeringsjobb. Med behållare i stället för sugslang blir spillet mindre inom maskinens slangar och pumpsystem; Slå i en liter och måla ut 0,9 ungefär.


Säljs med FFLP-munstycken (Fine Finish Low Pressure) som gör att du kan måla med lågt tryck, runt 65 bar, vilket reducerar färgdammet till ett minimum. Munstycket har dubbla kamrar där färgen finfördelas och du väljer storlek på munstycket i spannet 0,08 till 0,020.


– Jag har använt sprutor sedan det kom på 70-talet och vi sprutar det mesta i dag, även ute; Tänk en sådan här fasad, hur många gånger du skulle få doppa penseln? Nä, spruta på och pensla efter, säger Ove Elmqvist som tycker att branschen kan titta mer på USA som har en del roliga lösningar.


Han nämner en form av korta styltor som sätts på skorna för att slippa flytta bocken hela tiden. Låter vanskligt i mina öron att balansera på styltor.


– Jo, men vi gjorde en egen variant en gång; Limmade på ett par tofflor på packar av frigolit. Det funkade men det fick vi inte använda, skrattar han.


– Nej, men vi får inte vara för tröga i branschen utan ge nyheter mer än en chans. Den där ställningen han visar därinne verkar till exempel kanon, säger han innan han och kollegan drar vidare.


LÄS ÄVEN: Häng med: Såhär går en mätning till


Det är en helt ny ställning för trapphus där varje ben justeras individuellt med hjälp av en vev med låsning. En påbyggd anordning ger 750 mm justeringsintervall per ben, utöver hur du bygger ställningen. OIVA heter ställningen som finns i ett par storlekar och säljs i Sverige av Fox 1.


En annan nyhet är Handspackel plus från Scanspac som säljs via Alcro. ”Nästa generations spackel” med framtidssäkrade råvaror hävdar tillverkaren som gjort ett spackel där du slipar på 120-papper eller finare och låg fart. Medelgraderat lättspackel som inte ger något kvartsdamm vid slipning.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-07-11 10:00


Mer Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rull...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferen...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nö...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbets...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som al...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar. Ökningen...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han int...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efte...

Företag på obestånd stäms för obetalda löner

Fem målare fick inte lön de har rätt till enligt kollektivavtalet. Målareförbundet har dä...

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbu...

Nyheter

SCA döms till företagsbot efter att arbetstagare fick fingertoppar avskurna

Händelsen i fråga inträffade hösten 2014. En arbetstagare stod vid tillfället vid en rullmaskin. På maskinen fanns en skada som medförde att papperet som skulle rullas upp ibland fastnade och behövde åtgärdas.
Arbetstagaren arbetade med att dra in papperet i maskinen. På maskinen finns roterande knivar.
Vid åtgärden kom papperet att …

...

Transports lyxresa kostade medlemmarna 600 000 kronor

Transports fackliga företrädare flög business class och bodde på lyxhotell under konferensresan till Singapore, skriver Aftonbladet.
Aftonbladet uppmärksammar en av Transports konferensresor, som kostade medlemmarna cirka 600 000 kronor. Under resan, som gick till Singapore i oktober, flög samtliga tolv företrädare i business …

...

Nöjda medlemmar hos a-kassan

Arbetslösa medlemmar i Byggnads a-kassa som även omfattar Målarnas medlemmar är mycket nöjda med sin a-kassa. Det visar den senaste kundnöjdhetsundersökningen som a-kassornas samorganisation Sveriges a-kassor låtit göra.
Vartannat år tar Sveriges a-kassor hjälp av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo för att genomföra en undersökning bland landets arbetslösa medlemmar. Den senaste mätningen …

...

A-kassorna behandlar arbetslösa olika

En rapport från Riksrevisionen visar att det finns betydande skillnader i hur ofta arbetssökande får sanktioner eller indragen ersättning.
För att få a-kassa ska arbetslösa visa att de aktivt söker jobb eller deltar i andra aktiviteter, detta genom att lämna in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen. Om det inte görs meddelar myndigheten …

...

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren.
Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året. I …

...

Allt fler nekas ersättning från Försäkringskassan

Antalet ärenden hos LO-TCO rättsskydd som avser Försäkringskassans avslag ökar.
Ökningen av sjukförsäkringsärenden för rättsskyddet tog fart i början av 2017 för att sedan stadigt öka. Rättsskyddets bedömning är att det är regeringens mål om nio sjukdagar i genomsnitt som har styrt utvecklingen.
Målet på ett sjukpenningtal på nio dagar fastställdes …

...

Utförsäkrad trots läkarintyg om operation

Trots att Försäkringskassan har godkänt Lars Ekmans skada som en arbetsolycka får han inte längre ersättning från Försäkringskassan och Afa. Läkaren intygar att han kommer att bli fullt återställd – men enligt myndigheten tar det för lång tid.
Lars Ekman halkade i januari på en isfläck täckt av pudersnö utanför …

...

Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

LO har sagt upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.
Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor