Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • – Vi får inte vara för tröga i branschen utan hänga med, menar Ove Elmqvist, målare på Sandå i Alingsås. Han kollar gärna in nytt, som den här nygamla sprutan med fast behållare för de mindre jobben. Det har utvecklats en hel del på både verktygs- och materialsidan och det gillar Ove som är 67 år ung och fortfarande yrkesverksam. Foto: Jan–Erik Johansson

  • Foto: Jan-Erik Johansson

  • Nytt så det fortfarande är varmt. Vecka 20 släpptes Handspackel Plus som enligt tillverkaren är bättre på… allt. Miljösäkrat spackel utan krav på deponi och med nytt recept som inte ger kvartsdamm vid slipning. Foto: Jan-Erik Johansson

    Med vevar justeras enkelt varje ben för sig på ställningen. Underlättar vid ojämnt underlag och nivåskillnader. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Batteridriven handspruta Graco (Anticorrosion) som klarar att hållas upp och ned. En nygammal produkt som fler och fler målare testar. Foto: Jan-Erik Johansson

Ove räds inte nyheter

Nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.

– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.


Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde faktiskt veta. Som 67-åring med åtskilliga år inom yrket och fortfarande i gång i arbetslivet kan han lägga en viss tyngd bakom orden.


Vi är på Färggross i Alingsås där några leverantörer samlats för att visa nyheter. Ove kollar närmare på Graco GXFF, en lite mindre spruta för de små jobben och med en fast behållare med lock på 5,7 liter.


– Denna har jag inte använt, men det verkar bra tänkt tycker jag.


LÄS ÄVEN: Bara tre utomhusfärger får godkänt av Folksam


GXFF är gjord för snickerier, radiatorer och diverse mindre lackeringsjobb. Med behållare i stället för sugslang blir spillet mindre inom maskinens slangar och pumpsystem; Slå i en liter och måla ut 0,9 ungefär.


Säljs med FFLP-munstycken (Fine Finish Low Pressure) som gör att du kan måla med lågt tryck, runt 65 bar, vilket reducerar färgdammet till ett minimum. Munstycket har dubbla kamrar där färgen finfördelas och du väljer storlek på munstycket i spannet 0,08 till 0,020.


– Jag har använt sprutor sedan det kom på 70-talet och vi sprutar det mesta i dag, även ute; Tänk en sådan här fasad, hur många gånger du skulle få doppa penseln? Nä, spruta på och pensla efter, säger Ove Elmqvist som tycker att branschen kan titta mer på USA som har en del roliga lösningar.


Han nämner en form av korta styltor som sätts på skorna för att slippa flytta bocken hela tiden. Låter vanskligt i mina öron att balansera på styltor.


– Jo, men vi gjorde en egen variant en gång; Limmade på ett par tofflor på packar av frigolit. Det funkade men det fick vi inte använda, skrattar han.


– Nej, men vi får inte vara för tröga i branschen utan ge nyheter mer än en chans. Den där ställningen han visar därinne verkar till exempel kanon, säger han innan han och kollegan drar vidare.


LÄS ÄVEN: Häng med: Såhär går en mätning till


Det är en helt ny ställning för trapphus där varje ben justeras individuellt med hjälp av en vev med låsning. En påbyggd anordning ger 750 mm justeringsintervall per ben, utöver hur du bygger ställningen. OIVA heter ställningen som finns i ett par storlekar och säljs i Sverige av Fox 1.


En annan nyhet är Handspackel plus från Scanspac som säljs via Alcro. ”Nästa generations spackel” med framtidssäkrade råvaror hävdar tillverkaren som gjort ett spackel där du slipar på 120-papper eller finare och låg fart. Medelgraderat lättspackel som inte ger något kvartsdamm vid slipning.


Jan-Erik JohanssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-07-11 10:00


Mer Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Praktikantens lunga punkterades – PEAB får betala 200 000 kronor

Praktikanten föll tre meter genom ett hål i golvet och punkterade en lunga. Nu ska byggfö...

Här är de nya lagarna – gäller från 1 juli

Har du koll på de nya lagarna som träder i kraft 1 juli? Här är en lista på några nya bes...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor