• Bild: Pixabay/Montage (Bilden har inget samband med texten)

Asbest ska vara inplastat innan det tas till en återvinningscentral, och sedan kastas i en speciell container. Ändå hittar personalen varje vecka asbest som slängts på felaktiga – och farliga – sätt, skriver SVT.

Asbestdamm är farligt att andas in, och kan framkalla cancer om man får in det i lungorna. Därför ska det hanteras enligt särskilda säkerhetsföreskrifter – både när det används, och när det saneras och slängs bort.

När asbestmaterial kasseras ska det exempelvis först plastas in, och sedan slängas i särskilda säkra containrar. Detta görs dock inte alltid.

LÄS ÄVEN: Forskare: 230 000 personer dör av asbest varje år

SVT rapporterar att personalen på återvinningscentraler hittar felaktigt – och farligt – bortkastad asbest varje vecka. Till exempel hittar man ibland asbest släng på platser avsedda för fyllnadsmassor.

Inge Abrahamsson jobbar på NSR som driver en återvinningscentral i Helsingborg.

– Det är bland schaktmassor och fyllnadsmaterial det ibland hamnar eternit och asbest. Inte minst fönsterbrädor från 1960-talet, som innehåller asbest, hamnar där. Där handlar det oftast om okunskap, säger han till SVT.

LÄS ÄVEN: Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Men det är inte enbart på allmänhetens återvinningsstationer som detta sker – det händer även vid företagens återvinningsstationer.

– Tyvärr är det nog så att det handlar om ekonomisk vinning i de fallen, det är ganska dyrt att lämna in asbest där, säger Inge Abrahamsson.

Mer information om hur asbest ska hanteras kan du hitta på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


[infogram id=”elektrikern-asbest-1hdw2jk8l90p4l0?live”]